|
Het Fischler-plan gaat veel Spaanse vissers hun baan kosten. (Foto: REUTERS)
|
BARCELONA - De Spaanse visserijsector is in rep en roer na de ingrijpende saneringsplannen die eurocommissaris Frans Fischler voor de bedrijfstak heeft aangekondigd. Spanje is na Denemarken het grootste visland van Europa en denkt door het EU-plan onevenredig zwaar te worden getroffen.
Volgens het plan-Fischler moeten er in de hele EU 8600 vissersboten verdwijnen. Als de maatregel na 11 juni door de commissie van ministers van Visserij in Luxemburg bekrachtigd wordt, betekent dat dat er in Spanje tussen de 1300 en 1700 van de in totaal 18.000 vissersboten naar de sloop moeten. Dat aantal (bijna 20% van het totaal in de EU) is naar het Spaanse oordeel een veel te zwaar en eenzijdig offer.
Spanje is een visland bij uitstek. Per hoofd van de bevolking wordt jaarlijks ruim 40 kilo vis geconsumeerd. De visserijsector levert werk op aan ruim 400.000 mensen, de omzet bedraagt op jaarbasis ruim €3 miljard.
De onvrede in Spanje over Fischlers saneringsplan is des te groter omdat de Spaanse visserij de laatste jaren toch al vele zware klappen heeft opgelopen. Na de toetreding tot de Europese Gemeenschap in 1986 werd de Spaanse vloot met de helft gereduceerd. In 1995 verloor het land de Noord-Atlantische visgronden; het wegvallen van de rijke Marokkaanse visgronden (Marokko weigerde twee jaar geleden om het visserijverdrag met de EU te verlengen) betekende de feitelijke doodsteek voor een groot deel van de vissersvloot uit Andalusië en Galicië.
Om te voorkomen dat binnen korte tijd in Spanje geen vis meer op tafel komt of het land, zoals een Spaanse europarlementariër woensdag voorspelde, volledig van geïmporteerde vis afhankelijk wordt, wil Spanje tot iedere prijs de invoering van het plan-Fischler voorkomen. Premier Aznar belde eind april hoogstpersoonlijk naar EU-voorzitter Prodi met het verzoek om het hervormingsplan te laten varen. De twee Spaanse eurocommissarissen Loyola de Palacios (Transport en Energie) en Pedro Solbes (Economie) hekelden de visserijhervorming in alle toonaarden. De Palacios stuurde zelfs een boze brief naar Fischler waarin ze de sanering "incoherent en provocerend" noemde. De Spaanse minister van Visserij Arias Cañete vergaloppeerde zich evenwel afschuwelijk door voor de Spaanse tv te roepen, dat "hij de twee Spaanse eurocommissarissen instructies had gegeven om de visserijplannen te blokkeren". Omdat de eurocommissarissen in beginsel onafhankelijk zijn en geen opdrachten van hun nationale regeringen mogen aannemen, zat er voor de Spaanse minister niets anders op dan Fischler openlijk zijn excuses aan te bieden. Maar daarmee heeft Arias Cañete nog niet al zijn kruit verschoten. Deze week liet hij opnieuw los dat "Spanje alle middelen zal aanwenden om de plannen te wijzigen". Als dat politiek niet lukt, is Spanje zelfs bereid om naar de rechter te stappen.