De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 3 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Afghaanse koning ziek
aan vooravond overleg

   
 

door Hans Kuitert KABOEL - De 87-jarige Afghaanse ex-koning Zahir Shah heeft zich gisteren ziek gemeld, tien dagen voor het begin van een vergadering van 1500 stamoudsten, die een nieuwe regering moet aanwijzen. Zahir Shah moet deze vergadering, de Loya Jirga, voorzitten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (282x426, 14kb)
Zahir Shah (Foto: EPA)
De oud-monarch, toch al gekweld door een zwakke gezondheid, schrapte gisteren geplande bezoeken aan de steden Kandahar en Mazar-i-Sharif. In Kaboel gonsde het van de geruchten, dat Zahir Shah niet in staat zal zijn de Loya Jirga te openen op 10 juni.

Na de val van de Taliban in november vorig jaar kwam er in Bonn een akkoord tot stand, dat erin voorziet dat Zahir Shah een verzoenende rol speelt tussen de diverse groeperingen. Nu onzeker is of hij tijdig zal herstellen dreigt de Loya Jirga te ontaarden in een Poolse landdag. .

In de afgelopen weken heeft hij, achter de schermen, al het nodige voorwerk gedaan voor een succesvolle Loya Jirga. Ook de Amerikanen hebben hun invloed aangewend om er voor te zorgen dat de vergadering van stamoudsten het voor Washington beoogde resultaat produceert.

Dat is dat de pro-westerse en in eigen land niet altijd populaire interim-premier Hamid Karzai ook een nieuwe regering zal leiden, die tot taak krijgt binnen achttien maanden in Afghanistan vrije verkiezingen te organiseren. Inmiddels is duidelijk dat de meeste etnische leiders en machtige krijgsheren naar de dictaten van Washington en Zahir Shah hebben geluisterd. Dit weekeinde spraken zij hun steun aan een verlenging van de regering Karzai uit.

De Amerikanen en Britten hebben afgelopen weekeinde een nieuwe jacht geopend in de oostelijke provincie Nangarhar op leden van Al-Qaeda en de Taliban. Het doelwit is een gebied rondom de stad Jalalabad.

Waarnemers suggereren echter dat deze strijdgroepen al maanden een kat-en muisspel opvoeren met de westerse alliantie tegen het terrorisme.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 3 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.