De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 3 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Musharraf: geen kernoorlog

Van onze correspondent

   
 

NEW DELHI - De gevaarlijk oplopende spanningen tussen de rivaliserende kernmachten India en Pakistan ten spijt zei de Pakistaanse president Pervez Musharraf het afgelopen weekeinde te geloven, dat geen van beide partijen bereid is tot het bittere einde te gaan.

"Ik wil zelfs verder gaan en zeggen dat men deze zaken niet eens behoort te bespreken omdat geen gezond denkend mens kan bevroeden wat het betekent een dergelijke, onconventionele oorlog te beginnen, hoe hoog de druk ook oploopt", aldus Musharraf.

India had al eerder gezegd niet als eerste nucleaire wapens te zullen gebruiken. Minister van Defensie Georges Fernandes zei gisteren, dat niemand zich zorgen moet maken over 'de nucleaire zaak'. "Ik weet werkelijk niet wie deze zaak is begonnen", zei hij.

Musharraf zei gisteren dat het wenselijk is een dialoog tussen beide landen te beginnen wanneer de leiders elkaar ontmoeten tijdens de veiligheidsconferentie, die vandaag begint in Almaty, de hoofdstad van Kazachstan. Maar de Indiase premier Atal Behari Vajpayee boorde gisteren elke hoop de bodem in, dat hij en de Pakistaanse president elkaar onder vier ogen zouden kunnen treffen tijdens deze regionale veiligheidsconferentie.

Infiltraties

"Een dergelijk plan bestaat niet", aldus Vajpayee. Hij zei echter tot een dergelijke ontmoeting bereid te zijn wanneer Pakistan zou bewijzen de infiltraties door militante moslims in Kashmir tot staan te brengen.

De spanningen tussen beide landen is opgelopen sinds de aanslag in december jongstleden op het parlement in New Delhi. Die werd door India toegeschreven aan door Pakistan gesteunde moslimseparatisten uit Kashmir.

Langs de grens tussen de door beide landen gecontroleerde gebieden in deze Himalaja-provincie, die in 1947 aan India werd toegewezen maar die sindsdien door Pakistan wordt betwist, hebben New Delhi en Islamabad sindsdien meer dan een miljoen soldaten samengetrokken. "De situatie is zeer explosief. Het kleinste incident kan de situatie tot ontploffing brengen", aldus president Musharraf.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 3 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.