AMSTERDAM - Twee Italiaanse homo's die zojuist in Nederland zijn getrouwd omdat dat in hun land verboden is, hebben in Italië een grote rel veroorzaakt. Antonio Garullo (37) en Mario Ottocento (29) woonden al zes jaar lang samen en wilden hun relatie via een huwelijk bekronen. Ze waren blij met hun trouwring aan hun vingers teruggekeerd in het Italiaanse stadje Latina en hoopten dat nu alles wettelijk was vastgelegd.
|
Antonio Garullo (37) en Mario Ottocento (l). (Foto: EPA)
|
De plaatselijke procureur uit Latina Antonio Gagliardi dacht daar echter totaal anders over.
"Dat homohuwelijk van hen in Nederland was pure folklore en heeft hier in Italië geen enkele geldigheid. In onze grondwet staat dat het gezin de natuurlijke manier van samenleven is met als doel het onderhouden en opvoeden van de kinderen", aldus de conservatieve procureur.
Daarop heeft de Italiaanse homofiele organisatie Arcigay woedend gereageerd. "De woorden van de procureur zijn onacceptabel. Hij heeft geen enkel respect getoond jegens twee mensen die elkaar liefhebben. De Hogere Raad moet hier maar eens wat van zeggen", aldus de voorzitter van Arcigay en parlementariër Franco Grillini.
De twee getrouwde Italianen willen de zaak zelfs voorleggen aan het Europese Hof van Mensenrechten in Straatsburg. Ze worden hierin gesteund door linkse oppositiepartijen.
"Eerst wilden we lekker in Nederland blijven wonen. Maar we zijn toch gehecht aan Italië en zullen ervoor vechten dat het homohuwelijk ook bij ons wordt geaccepteerd", aldus Garullo.
Arcigay wil binnenkort een Gay Pride demonstratie in Padua organiseren en wil dat Italië de Nederlandse wetgeving overneemt. Niet iedereen is even blij met hun initiatieven. Vooral conservatieve rooms-katholieken zijn er fel op tegen en een fascistisch partijtje heeft al een tegendemonstratie aangekondigd.
Het huwelijk tussen Garullo en Ottocento had in Den Haag plaatsgevonden en zo'n twintig minuten geduurd. De plaatselijke gemeenteambtenaar legde het gelukkige stel nog even met behulp van een vertaler uit hoe de nieuwe Nederlandse wet werkte. Daarna gaven de twee geëmotioneerde Italiaanse mannen in drie talen elkaar het jawoord.