De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 3 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bush kiest 'first
strike' strategie

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - President George W. Bush ziet de aanval als de beste verdediging en wil niet afwachten tot een vijand van de VS toeslaat. Bush heeft afgelopen weekeinde duidelijk gemaakt dat hij kiest voor de strategie van de zogeheten 'first strike', waarbij de VS preventieve verrassingsaanvallen kunnen lanceren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 10kb)
President George W. Bush (Foto: REUTERS)
"De oorlog tegen terreur wordt niet gewonnen door in de verdediging te gaan. Als we wachten tot er een dreiging komt, hebben we te lang gewacht", zo waarschuwde Bush in een toespraak tot cadetten van de militaire academie in West Point. De ontvouwde strategie wordt gezien als een belangrijke beleidswijziging.

Volgens Bush is dreiging met grootschalige vergelding niet langer afdoend. "We moeten de strijd naar de vijand brengen, zijn plannen verstoren en de ergste bedreigingen het hoofd bieden", aldus de president.

Bush doelt niet alleen op terreurorganisaties, maar ook op staten die terrorisme steunen en door de productie van massavernietigingswapens een gevaar vormen voor het Westen, zoals Irak en Noord-Korea.

De president benadrukte dat Amerika niet alleen preventief en eenzijdig in actie zal komen, maar ook straffen zal uitdelen aan staten die zich schuldig maken aan terreur en agressie. Ook zei Bush te willen streven naar de vaststelling van een universeel geldende 'morele helderheid' over het verschil tussen goed en kwaad.

De speech maakt volgens Witte Huis-functionarissen deel uit van een nieuw 'veiligheidsraamwerk' dat in de komende maanden verder zal worden uitgewerkt. Volgens medewerkers is het de eerste keer dat de president zich zo 'breed' heeft uitgelaten over Amerika's rol op het wereldtoneel sinds de terreuraanvallen van 11 september.

"In de wereld die wij nu zijn binnengetreden, is de enige weg naar veiligheid het pad van de actie. En dit land zal in actie komen", aldus Bush die er ook op hamerde dat Amerika 'in meer dan zestig landen terroristische cellen moet ontmaskeren'.

Bush leverde ook indirect kritiek op Arabische bondgenoten als Saoedi-Arabië en Jordanië door te eisen dat een eind wordt gemaakt aan het tolereren van "de haat die tot terreur leidt".

Hij verdedigde zijn omschrijving van Iran, Irak en Noord-Korea als "as van het kwaad". De president maakte geen melding van zijn belofte om vooraf de bondgenoten te raadplegen over eventuele militaire acties. Ook de verzekering die hij vorige week nog tijdens zijn bezoek aan Europa gaf, dat er momenteel "geen aanvalsplan tegen Irak" klaarligt, liet Bush achterwege.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 3 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.