De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  VS en Mexico verwikkeld in watergevecht

Van een medewerkster

   
 

MEXICO STAD - Een conflict tussen Mexico en zijn noorderbuur, de Verenigde Staten, over water uit de grensrivieren begint het kookpunt te bereiken. Volgens de Verenigde Staten heeft Mexico een 'betalingsachterstand' van 2,3 miljard kubieke meter water. Mexico is van mening dat een deel van de schuld is betaald. Het meningsverschil is het gevolg van de extreme droogte van de afgelopen jaren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Luis Alejandro Herrera loopt over zijn uitgedroogde land. Zijn pecannotenbomen in de boomgaard bij de rivier de Rio Conchos worden besproeid door miezerige sproeiertjes. (Foto: AP)
Volgens een akkoord dat beide landen in 1944 hebben ondertekend, moet Mexico jaarlijks 432 miljoen kubieke meter uit de Río Bravo aan de VS afdragen en moet Amerika ieder jaar 1,850 miljard kubieke meter water uit de Colorado-rivier aan Mexico geven. Grofweg: Mexico staat voor iedere vier ontvangen liters water er één af aan de VS. De afrekening gebeurt iedere vijf jaar; in september loopt de 26e cyclus (1997-2002) af.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (350x350, 25kb)

De afgelopen negen jaar heeft het extreem weinig geregend in de grensstreek, waardoor het waterpeil in zowel de Colorado-rivier als de Río Bravo historisch laag is. Irrigeren van akkers en het laten grazen en drinken van vee wordt daardoor in beide landen bemoeilijkt; dramatische taferelen van koeienkarkassen, lege rivierbeddingen en gescheurde aarde nemen gaandeweg toe.

Texaanse boeren claimen dat ze de afgelopen tien jaar miljarden dollars en duizenden banen verloren hebben omdat Mexico zijn afspraken niet zou nakomen. Mexicaanse boeren uit de noordelijke staten zijn echter niet van plan de vermeende schuld in te lossen; eigen oogst en beesten eerst, is hun devies.

De droogte heeft al tot een spraakmakend telefoongesprek tussen de Mexicaanse president Fox en zijn collega Bush geleid. Fox beloofde daarin 'ridderlijk' de verplichtingen na te zullen komen. In de komende dagen zal de president een tijdpad voor de betaling van de resterende liters opstellen, evenals tips om water te sparen in de grensstreek.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.