De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Oost-Europeanen vissen
Limburgse Maasplassen leeg

   
 

door Joan van den Dungen ROERMOND - De Limburgse politie slaat alarm over de enorme hoeveelheden snoekbaars en brasem, die uit de Maasplassen worden geroofd door voornamelijk bendes uit het voormalige Oostblok. Volgens een zegsman dreigt het ruim 3000 hectare grote recreatiegebied bij Roermond compleet leeggevist te worden.

De politie, die bovendien met regelmaat bedreigd wordt door de illegale vissers, heeft een speciaal team op de massale visroof gezet. "Het is je reinste stroperij", zegt woordvoerder Jules van Herten. "Een aanslag op ons ecosysteem. Het brengt de visstand in de Maasplassen ernstige schade toe. Een groot probleem, veel groter dan wij aanvankelijk dachten."

De illegale vissers, die veelal verblijven in het Duitse Nord-rein Westfalen maken gebruik van zo'n 80 meter lange en twee meter hoge drijvende netten, de zogeheten staande wanden waarmee doorgaans alleen op zee wordt gevist. De netten zijn aan de bovenzijde voorzien van drijvers en aan de onderkant van lood.

"Die gasten kopen hier keurig een visvergunning waarmee iemand met twee hengels mag vissen", zegt Van Herten. "Maar als dit zo doorgaat vissen zij de hele Maasplassen leeg. Terwijl het een recreatiegebied is waar eigenlijk alleen maar sportvissers hengelen."

De stropers maken gebruik van kleine opblaasbare bootjes. Van Herten: "Elke nacht betrappen we er wel een stuk of drie op heterdaad. Ze zitten vaak in een soort plastic kinderbootje, keurig met twee hengeltjes in de aanslag. Maar als we in de buurt gaan zoeken ontdekken we de rubberboot waarmee zij de netten uitzetten en inhalen. Hun buit stoppen zij in vuilniszakken. Ik schat dat we de laatste weken al zo'n duizend kilo vis in beslag hebben genomen. Maar in die netten treffen we ook dode duikvogels aan".

De politie vermoedt dat de snoekbaars, waar veel restauranthouders dol op zijn, verkocht wordt.

De visrovers kamperen meestal in een tentje op de oevers van de Maasplassen. "Zij arriveren meestal op vrijdagavond en blijven tot zondagmiddag. Ze rijden met hun auto's tot aan de waterkant, zetten hun tentjes op en steken de barbecue aan."

Het team, bestaande uit KLPD'ers, Bijzondere Opsporingsambtenaren en politie, patrouilleert de komende maanden vrijwel elke nacht in burger met een onopvallende boot op de Maasplassen. "Eerlijk gezegd houden wij ons hart vast voor als op 1 juni het nachtseizoen opengaat", aldus Van Herten. "We hopen dat de sportvissers ons op tijd inseinen als zij iets verdachts zien. Dan zullen wij ook direct actie ondernemen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.