De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Haringfeest
kan beginnen

   
 

AMSTERDAM - Vanaf morgen is overal in het land weer Hollandse Nieuwe te krijgen. De komende maanden zullen naar schatting 80 tot 90 miljoen haringen door de Nederlandse kelen glijden. Hoewel de meeste maatjesharing voor de Nederlandse liefhebbers wordt gevangen door Scandinavische schepen in de noordelijke Noordzee, hebben ook twee Nederlandse trawlers de afgelopen week op haring gevist.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Vrolijke gezichten bij vishandel Schmidt in Rotterdam, waar onder hoogspanning wordt gewerkt om de nieuwe haring op tijd weg te krijgen.
De Wiron I en de Wiron II van rederij Jaczon uit Scheveningen, die in span visten, brachten dit weekeinde de eerste échte Hollandse Nieuwe aan wal. De vangst was niet uitbundig, maar de kwaliteit van de vis was uitstekend. De vangst werd op zee gekaakt en in emmertjes verpakt.

Volgens de bemanning is de haring al bijzonder vet. Het zonlicht op de Noordzee heeft de afgelopen weken gezorgd voor een vervroegde en versnelde planktongroei. Haring voedt zich met plankton. De maatjes die nu gevangen worden, hebben vetpercentages die doorgaans pas drie weken later voorkomen.

De aanvoer van deze echte Nederlandse haring is van essentieel belang, omdat een aantal vaatjes van het Wiron-span vanmiddag (dinsdag) gebruikt wordt voor de openingsveiling in Scheveningen.

De opbrengst van deze traditionele veiling in de vismijn is dit jaar bestemd voor de Richard Krajicek Foundation, die kinderen in achterstandswijken bij de maatschappij probeert te betrekken via sport en spel. Vorig jaar was de opbrengst 120.000 gulden: een record.

Enkele honderden haringverkopers hebben vorige maand een speciale opleiding genoten van de Stichting Vakopleiding Visdetailhandel te Rijswijk. De eendaagse cursussen waren bedoeld om de haringverkopers beter te scholen.

"Ze kregen vooral veel te horen over het ontdooien van de haring, want daarbij wordt de kwaliteit van het visje bepaald", aldus mevrouw M. Keuning, interim-directeur van de Stichting Vakopleiding. "Bovendien kregen de deelnemers les in het verbeteren van de snijtechnieken. Nog altijd houden te veel haringsnijders het visje te lang in de hand, waardoor de temperatuur zich verkeerd ontwikkelt."

De cursus werd op zes plaatsen in ons land meermalen gegeven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.