De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Korpschef Vogelzang ziet kans op massa's opgeloste zaken
'Hou dna tegen licht
bij elke aanhouding'

Van onze verslaggevers

   
 

UTRECHT - Korpschef mr. Peter Vogelzang van de regiopolitie Utrecht heeft gisteren gepleit voor het vergelijken van het dna van iedere aangehouden verdachte met het dna dat landelijk tijdens sporenonderzoek is aangetroffen op plaatsen waar een misdrijf is gepleegd. Nu is dat alleen onder speciale voorwaarden mogelijk.

Volgens Vogelzang zou het automatisch door de mangel halen van alle verdachten het percentage opgeloste misdrijven fors verhogen. De korpschef hield zijn pleidooi gistermiddag tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de Utrechtse regiopolitie en het Utrechts openbaar ministerie.

Beperking

Het vergelijken van het dna van een arrestant met de inhoud van de dna-bank van het Gerechtelijk Forensisch Instituut is momenteel alleen mogelijk als er de serieuze verdenking bestaat dat de verdachte meer op zijn kerfstok heeft, dan alleen datgene waarvoor hij in eerste instantie werd opgepakt. Bovendien mag het nu slechts als de verdenking gaat om delicten waarop zeker vier jaar celstraf staat.

Vogelzang wil echter verruiming van de huidige mogelijkheden. "Een standaard uitgevoerde vergelijking van de dna-gegevens kan veel aan het licht brengen. Nu gebeurt dat onvoldoende, waardoor misdrijven onbestraft blijven. De huidige belemmeringen moeten daarom weg. Zo'n maatregel acht ik maatschappelijk ook zeer verantwoord, want het oplossingspercentage neemt beslist drastisch toe," aldus de korpschef.

Uit de nieuwe jaarcijfers blijkt dat de regiopolitie Utrecht in 2001 meer verdachten wist aan te houden. Het ging om een stijging met zeven procent. Veiliger werd het in de provincie echter niet, want het aantal aangiften steeg eveneens en wel met vier procent tot 115.127. Ruim tien procent van de aangiften (12.003) kon worden opgelost.

Serieverkrachter

De hoogste score werd bereikt in de zware criminaliteit, zoals moorden. De daarvoor geformeerde rechercheteams haalden een oplossingspercentage van 92,3 procent.

De meest geruchtmakende zaak, het onderzoek naar de Utrechtse serieverkrachter, kon nog niet tot een goed einde worden gebracht. Met de jacht op de dader zijn nog steeds vijftig rechercheurs bezig.

Het aantal woninginbraken in de regio Utrecht nam af, er werden echter meer geweldmisdrijven en autokraken, inmiddels 89 per dag, gepleegd dan in voorgaande jaren.

Vogelzang wees in dit verband nog op de kwalijke invloed van zogenoemde veelplegers. "Uit onderzoek blijkt dat er criminelen zijn die wel driemaal daags een misdrijf plegen. Een voorzichtige schatting leert dat er daarvan in de regio Utrecht zo'n twintig zijn, in een jaar tijd samen ruwweg goed voor achttienduizend misdrijven."

Het openbaar ministerie in Utrecht liet gisteren weten dat de Utrechtse rechtbanken vorig jaar meer en zwaardere zaken hebben behandeld en bovendien veel strengere straffen hebben opgelegd. Deels kwam dat doordat de rechtbanken zwaardere misdrijven ter beoordeling kregen, maar ook omdat strenger werd gestraft.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.