De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 25 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Groeival VS raakt Dow
   
 

NEW YORK - De beurzen in de Verenigde Staten moesten gisteren opboksen tegen een domper van het macrofront. De groei van de Amerikaanse economie over het eerste kwartaal werd namelijk neerwaarts bijgesteld en dat bezorgde beleggers zwakke knieën. Slecht nieuws uit de techsector dompelde met name de Nasdaq in het rood.

De schermenbeurs sloot uiteindelijk 36,14 punten (2,1%) lager op 1661,49. De Dow Jones-index eindigde met een min van 111,82 punten (1,1%) op 10104,26.

De economische groei in de VS bedroeg volgens een eerste herziening van het ministerie van Handel in de eerste drie maanden van dit jaar 5,6%. Dat was tweetiende procent lager dan het aanvankelijke cijfer. Economen hadden bovendien juist ingezet op een hoger groeicijfer van 6%. Schrale troost was dat de woningverkopen de afgelopen maand iets meer stegen (met 1%) dan verwacht. Maar met name de techsector zag door dat bericht de zon nog niet doorbreken.

Boven deze markt hingen donkere wolken van Goldman Sachs - analisten van de zakenbank verlaagden gisteren de koopadviezen voor alle fondsen in de chipmachinesector. Ze wezen daarbij op de recente, bovengemiddelde koersprestaties van de aandelen in deze tak en op de schimmige vooruitzichten aan de afzetkant. Tijd om aan de zijlijn te gaan staan, was derhalve het advies. Aldus geschiedde. Het kostte onder meer Applied Materials een koersverlies van 7,0%, KLA-Tencor 4,6% en Teradyne 1,8%.

Het negatieve sentiment werd verder versterkt door de verlaagde omzetverwachting die Sun Microsystems voorbeurs voor het lopende kwartaal afgaf. De computerserverleverancier signaleert dat bedrijven nog altijd weinig enthousiast de portemonnee trekken om te investeren. De constatering was voor diverse analisten meteen aanleiding de taxaties van het fonds naar beneden bij te stellen. Dat kostte Sun op de beurs een koersverlies van 7,5%.

Overigens hebben de Amerikaanse handelaren een dagje extra de tijd om bij te komen. Maandag a.s. zijn de beurzen in de VS gesloten in verband met Memorial Day.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 25 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.