De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 25 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Keukenketen valt uiteen na louche verkoopacties

door Bart Mos

   
 

AMSTERDAM - Letterlijk waardeloze geld-terug-acties van winkelketen Keukengilde, waarbij duizenden consumenten het schip in gingen, hebben geleid tot hoogoplopende conflicten bij deze inkoopcombinatie. Een belangrijk deel van de aangesloten winkeliers heeft geen enkel vertrouwen meer in de directie van de centrale organisatie Interkeukengilde (IKG). Zij besloten afgelopen week gezamenlijk op te stappen. Een ander lid zegt bedreigd te zijn door IKG omdat zij een boekje open wilde doen over de geld-terug-acties.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Keukengildelid Marianne van Tubergen. (Foto: Roel Dijkstra)
Afgelopen weken vielen er stapels brieven met aansprakelijkheidsclaims op de mat van de vijftig keukenwinkels die zijn aangesloten bij het IKG. Afzenders zijn de ruim vijfduizend consumenten die zich opgelicht voelen door de keukenspecialisten. Zij eisen de aanschafwaarde van hun keuken op, die zij in de afgelopen jaren met een geld-terug-actie hadden gekocht. Vorig jaar werd reeds duidelijk dat zij niets hoefden te verwachten van de zogeheten 'cashback-actie'. De verzekeringsmaatschappijen waar de actie was ondergebracht, bleken echter niet in staat om uit te keren.

IKG-topman Ruud Deuster (de man achter een woud van bv's, waaronder ketens als Houtland, Doeland en BigBoss) werd deze week ondervraagd over de cashback-actie in een voorlopig getuigenverhoor. Hij werd aan de tand gevoeld door advocaat Richard de Lange, die de gedupeerde klanten vertegenwoordigt. IKG zit fout, meent hij, omdat het de betrouwbaarheid van betrokken verzekeraars onvoldoende heeft onderzocht.

De onder vuur liggende inkoopcombinatie is ondertussen bezig al haar activiteiten over te hevelen naar een nieuw samenwerkingsverband met een Duitse branchegenoot, Musterhaus. Rechtspersoon IKG blijft dan als een lege huls achter. Hiermee tracht IKG onder de dreigende miljoenenclaim uit te komen, vermoeden diverse leden van het Keukengilde. Topman Deuster ontkent dat. "We zoeken samenwerking omdat een groter draagvlak beter is voor een inkooporganisatie", verklaart de IKG-directeur. Wél geeft hij toe dat er straks nog maar weinig te halen is bij de achterblijvende onderneming. "IKG is allesbehalve een rijke club. Een aansprakelijkheidsclaim is ook ongepast, omdat wij in de cashback-actie evenzeer misleid zijn door de betrokken verzekeraars."

Volgens diverse leden van het Keukengilde wist IKG echter al gedurende de looptijd van de cashback-actie dat de klanten eigenlijk geen kans maakten om hun geld terug te krijgen. Desondanks werd de actie voortgezet. Vrijwel alle winkeliers uiten deze beschuldiging anoniem, naar eigen zeggen uit angst voor represailles. Dit geldt niet voor Marianne van Tubergen, directeur van Keukengilde Ridderkerk, die eveneens beweert dat IKG wist dat de cashback-actie spaak zou lopen: "Eén van de IKG-managers zei mij enkele maanden voor het staken van de actie: 'Denk je nou echt dat ze hun geld terug krijgen?'"

De angst voor represailles begrijpt Van Tubergen goed. Zelf werd zij afgelopen najaar zwaar onder druk gezet toen zij een boekje dreigde open te doen over IKG in het consumentenprogramma Kassa dat aandacht besteedde aan de geld-terug-actie. "De controller van IKG liet mij in niet mis te verstane woorden weten dat als ik naar de uitzending van Kassa zou gaan, mijn zaak kapot gemaakt zou worden. Vervolgens dreigde hij dat ik nooit meer in de branche aan de slag zou komen. In de weken daarna kreeg ik anonieme telefoontjes, waarin mij werd geadviseerd om goed uit te kijken met autorijden."

Van Tubergen heeft onlangs aangifte gedaan wegens oplichting en bedreiging. IKGdoet haar uitlatingen af als: "Gebazel en pure laster."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 25 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.