De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 25 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Historisch hoog overschot
   
 

VOORBURG - Het handelsoverschot in Nederland is in maart gestegen tot €3 miljard. Tegenover een daling van de uitvoer met 6% tot €21 miljard stond een nog steviger daling van de invoer. De import kromp vergeleken met maart vorig jaar liefst 10% tot ruim €18 miljard.

Dat blijkt gisteren door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakte voorlopige cijfers. De afname van de in- en uitvoer is voor een deel te verklaren uit lagere prijzen. Al enkele maanden is de uitvoerwaarde veel hoger dan de invoerwaarde. De totale handel loopt terug door de verslechterde economische situatie.

Het CBS onderzoekt nog waarom de invoerwaarde al meer dan een half jaar veel lager is dan de uitvoerwaarde. "Een verklaring is dat bepaalde grote bedrijven veel winst op hun producten weten te maken", aldus een statistisch onderzoeker bij het CBS. Hij noemt het handelsoverschot "historisch hoog".

Nederland handelt vooral met landen binnen de Europese Unie (EU). In maart ging voor €16 miljard aan goederen naar EU-landen, 8% minder dan een jaar eerder. De invoer uit EU-landen bedroeg ruim €10 miljard, 7% minder dan een jaar eerder.

De export naar landen buiten de EU steeg juist met 2% tot bijna €5 miljard. De invoer daalde met 12% tot bijna €8 miljard. Hier is dus nog steeds sprake van een handelstekort.

Het CBS telt bij de in- en uitvoercijfers ook de doorvoer van goederen die Nederland binnenkomen en in vrijwel onbewerkte staat het land weer verlaten. Wel moeten ze dan eigendom zijn geweest van een Nederlandse ingezetene.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 25 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.