De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 25 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Markt geeft KPNQwest op
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs is gistermiddag vrijwel onveranderd gesloten. Hoewel de AEX-index in de eerste uren een plus van drie punten kon aantekenen, moest de beursgraadmeter deze winst weer prijsgeven door een lagere opening op Wall Street. Op het Damrak viel KPNQwest op met een koersdaling van bijna 38%. "Einde oefening", oordeelde een handelaar over het noodlijdende telecombedrijf.

De AEX-index sloot uiteindelijk 0,12 punt (oftewel 0,02%) hoger op 492,16 punten. De Midkap liet 0,18 punt (0,04%) liggen op 504,44.

De handel in het aandeel KNPQwest ging gisteren na een schorsing van een dag weer van start. Donderdag kon in stukken van de datacommunicatieaanbieder niet gehandeld worden, omdat de voltallige raad van commissarissen was opgestapt en het bedrijf uitstel van betaling kreeg verleend. Deze situatie was voor Euronext Amsterdam reden het telecombedrijf op het zogenoemde strafbankje te plaatsen. De koers van KPNQwest raakte in een vrije val op het moment dat de handel in het aandeel gisterochtend weer aanving. Het aandeel sloot 37,9% lager op €0,36. Enkele partijen, waaronder het Spaanse Telefónica, zouden in de markt zijn om delen van KPNQwest te kopen.

Ahold liet tijdens de handel weten dat het bedrijfsresultaat van de Spaanse activiteiten dit jaar tussen de €70 en 75 miljoen uitkomt. Dat is lager dan de €100 miljoen die eerder was voorspeld. Financieel topman Michiel Meurs benadrukte dat er geen sprake was van een winstwaarschuwing, en dat de eerder afgegeven winstverwachting van het Ahold-concern als een paal boven water blijft staan. Beleggers zetten Ahold niettemin op een verlies van 1,6% op €24,50.

Ook ASML verloor 3,4% op €21,20. De koers van de Veldhovense chipmachinefabrikant stond onder druk doordat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs de sector afwaardeerde van 'outperform' naar 'market perform'.

Philips leverde 0,1% in op €34,35. De elektronicagigant opende gisteren in het Koreaanse Kumi met zijn partner LG Electronics een nieuwe fabriek voor de productie van platte lcd-schermen. Daarmee wordt het drie jaar geleden gesloten samenwerkingsverband van Philips en het Koreaanse LG de grootste producent ter wereld van grote lcd-schermen.

Midkapper Laurus kreeg er 3 eurocent bij op €1,35. Het in financiële problemen verkerende supermarktconcern sprak berichten tegen dat een bankenconsortium de verstrekte leningen per 15 juni gaat opzeggen als er op dat moment geen definitieve deal met het Franse Casino is. Volgens Laurus komt de financiering pas in gevaar als de aandeelhouders zich niet vóór 1 juli over het reddingsplan uitspreken, en als een geplande aandelenemissie van €400 miljoen niet vóór 16 juli plaatsvindt.

Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van automatiseerder Centric KSI maakte bestuurder Toon Rijken bekend per 1 juli op te stappen. Rijken vindt het welletjes nu de fusie tussen Centric, KSI en Multihouse tot Centric KSI achter de rug is. De oprichter van KSI gaat eerst uitrusten op zijn paardenfokkerij en manege, voordat hij een beslissing gaat nemen over het vervolg van zijn loopbaan. Centric KSI veerde met 12,7% op naar €1,60.

Landis sloot 1 eurocent lager op €0,03. Nabeurs kondigde de failliete ict-aanbieder aan definitief overeenstemming te hebben bereikt met Inter Access over de verkoop van het onderdeel Quay One.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 25 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.