|
Zweden wordt vertegenwoordigd door het donkere damestrio Afro-dite. (Foto: EPA)
|
TALLINN - Voor ons land is het een raar Songfestival-jaar, want door de 18de plaats van Michelle's 'Out on my own' vorig jaar in Kopenhagen moet Nederland een editie van het liedjesfestijn overslaan. In 2003 zijn we er zeker weer bij, de eerste voorbereidingen zijn al in volle gang. Toch ontbreekt Nederland niet helemaal. Het achtergrondkoor van België met zanger Sergio en het lied 'Sister' is geheel Nederlands met de zangeressen Jody Pijper, Ingrid Simons en Ibernice Macbean. En Dave Benton - samen met Tanel Padar winnaar in Kopenhagen in 2001 en in het bezit van een Nederlands paspoort - is een grote ster in Estland en loopt al de gehele week rond in en bij de gloednieuwe Saku Suurhall. Het duo verzorgt vanavond de openingsact.
|
De Kroatische zangeres Vesna Pisarovic. (Foto: EPA)
|
De liefde viert hoogtij in Tallinn. Veel liedjes tijdens het festival gaan erover, of over de gevolgen ervan. Om de goede sfeer nog eens te onderstrepen organiseerden Frankrijk en Groot-Brittannië voor het eerst een gezamenlijke feestelijke ontvangst. Wellicht dat in die sfeer van verbroedering ook de deelname in 2003 van Servië gezien moet worden. Dat land werd de afgelopen jaren vanwege de oorlog uitgesloten.
Met dit festival (rechtstreekse uitzending bij de NOS op Nederland 2, 21.00 uur, en op Radio 2 al vanaf 20.00 uur met een inleidend programma) is Estland duidelijk geslaagd voor het eerste grote Europa-examen.
Want de altijd complexe organisatie van het Eurovisie Songfestival was de afgelopen week in zeer goede handen bij ETV, de nationale omroep van Estland, dat zo graag bij de Europese Unie wil horen.
1) CYPRUS. De boyband One (de eerste in eigen land en ook populair in Griekenland) heeft de ondankbare taak het festival in Estland te beginnen. "Een eer!" vinden de vijf zelf. 'Gimme' is een vrolijk begin, maar na 1200 keer de titel te hebben gehoord, weten we het wel. Er is meer aandacht voor de danspasjes dan voor de tekst.
|
De Israelische zangeres Sarit Hadad. (Foto: EPA)
|
2) GROOT-BRITTANNIË. Jessica Garlick uit Wales kreeg veel bekendheid in eigen land door Pop Idol, een show voor nieuw talent. Zij trad al op voor prins Charles en ligt niet wakker van de 5000 aanwezigen in de hal of de circa 300 miljoen kijkers in Europa en ver daarbuiten. "Het maakt niet uit hoeveelste ik word", aldus een nuchtere Jessica, "23 landen gaan zonder overwinning naar huis, dat staat nu al vast." Jessica brengt de fraaie ballad 'Come Back' op een overtuigende manier die haar veel punten kan opleveren. Zij werd in de afgelopen maanden bijgestaan door Lulu, de Britse (gedeelde) winnares van 1969.
3) OOSTENRIJK. Uptempo popliedje waarin weinig gebeurt na een veelbelovend begin. 'Say a word' (dat veel gelijkenissen vertoont met 'All right now' van The Free) wordt gezongen door de vrolijke Manuel Ortega, die een Spaanse moeder heeft. "Ik hoop op stemmen uit Spanje. Daar wonen 150 familieleden van me", aldus Ortega, die weliswaar veel sympathie zal oogsten met 'Say a word', maar veel minder punten.
4) GRIEKENLAND. Michalis Rakintzis (die het nummer ook schreef en als componist zeer succesvol is in zijn land) en zijn achtergrondkoor zijn in de eerste maten al vervelend met het slome 'S.A.G.A.P.O.'. Dat betekent zoveel als 'ik hou van jou', en het liedje heeft veel weg van het repertoire van Depeche Mode, Tears for Fears en andere popgroepen uit de jaren tachtig. Griekenland leek vorig jaar op de goede weg te zijn, maar met dit militaristisch aandoende lied wordt deelname volgend jaar op het spel gezet.
|
De 22-jarige Karolina Goceva uit Macedonië. (Foto: EPA)
|
5) SPANJE. 'Europe's Living a Celebration' is wel een heel erg open deur wat de titel betreft. Zangeres Rosa, die twintig kilo lichter werd in de maanden voor het Songfestival, moet oppassen zichzelf niet te overschreeuwen. Het lied leverde Rosa de overwinning op in Operacion Trionfo, de Spaanse variant van Starmaker. De zangeres, die nu veel zelfverzekerder is in vergelijking met een half jaar geleden, is dus de keuze van de kijkers, en dat met televoten in veel landen vanavond... Behoort tot de gevaarlijke outsiders. "Ik zie dit festival als een belangrijke leerschool", aldus Rosa.
6) KROATIË. Zangeres Vesna Pisarovic trekt met haar bijzondere schoonheid en een sm-verwijzing de aandacht met 'Sasvim Sigurna'. Het lied begint als een rocknummer maar zakt danig in, en komt zo erg doorsnee over. Kan waarschijnlijk wel weer rekenen op punten uit Slovenië, waar Kroatische muzikanten zeer populair zijn.
7) RUSLAND. Een langere studie dan de door de Eurovisieregels toegestane drie minuten is hier eigenlijk nodig. Want nu blijft de vraag: wat wil Prime Minister met 'Northern Girl' (dat in Rusland al een nummer-1-hit is)? In elk geval niet hoog eindigen.
8) ESTLAND. Gastheer Estland doet met de Zweedse zangeres Sahlene (die eigenlijk Anna Sahlin heet) en de pakkende compositie 'Runaway' weer een gooi naar de hoogste eer. Vorig jaar brachten Tanel Padar en 'onze' Dave Benton de trofee naar Tallinn. Sahlene - die eerder als achtergrondzangeres op het festival aantrad in 1999 voor het winnende Zweden en een jaar later voor Malta - doet nog het meest denken aan een strak geregisseerde kruising van Britney Spears en Ines, de Estlandse inzending van twee jaar geleden. Maar het draait uiteraard om haar lied. En dat is aanstekelijk, hoewel niet erg origineel want het verwijst nadrukkelijk naar R. Kelly's 'I believe I can Fly'. "Ik wil een plaats in de top-7 bereiken, dan ben ik tevreden", meent de bescheiden blondine, die hobo studeerde. "Maar ach, meedoen is belangrijker dan de winst."
9) MACEDONIË. Arabische klanken gecombineerd met een rockgitaar. De discussie over het wel of niet zingen in het Engels liep de afgelopen weken zo hoog op, dat Karolina bijna niet meedeed met haar 'Od nas zavisi'. Het zijn lange drie minuten van deze in eigen land zeer populaire vocaliste.
10) ISRAËL. De stevig zingende Sarit Hadad heeft voor het door brandende kaarsen begeleide, brave 'Light a Candle' wel heel erg goed naar oude Songfestivals gekeken. "Het lied is een boodschap voor betere tijden", meent Sarit. De componisten waren eerder verantwoordelijk voor het winnende 'Diva' in 1998. Vernieuwend is deze bijdrage nu zeker niet en dat zal velen goed bevallen. De afgelopen week was Israël de afvaardiging die het meest werd besproken (wel of niet meedoen gezien de politieke situatie) en met de meeste bewaking.
11) ZWITSERLAND. We zitten in het traditionele hoekje. Want na Israël brengt ook Francine Jordi ("Ik winnen, nee nooit") met 'Dans le Jardin de mon âme' een ode aan het verleden. De liefhebbers van het klassieke Songfestival-repertoire komen geheel aan hun trekken. Zingen in het Frans betekent voor Francine een belangrijke stap in haar carrière, die tot nu toe zeer succesvol was in de Duitstalige landen, onder meer door haar jodel-capaciteiten.
12) ZWEDEN. Afro-dite, drie donkere dames, die na de twee voorgaande nummers de zaak eens goed opschudden met 'Never let it go'. Ze brengen vocale kracht en muzikale klasse en hebben er duidelijk lol in. Een bijzondere combinatie in een swingend geheel, ondersteund met geraffineerde choreografie. "En dat doen we het liefst", zegt het trio stralend. Het kan leiden tot een serieuze sprong naar de hoogste notering.
13) FINLAND. Populair in eigen land, deze volkomen ontspannen Laura die haar muzikale leven op de cello begon. Het blijft de vraag of Europa gevoelens koestert voor 'Addicted to you'. Jaren zeventig disco, die zo uit Engeland van datzelfde decennium lijkt te komen.
14) DENEMARKEN. Doet het de laatste jaren uitstekend, met natuurlijk twee jaar geleden de winst voor de Olsen Brothers en vorig jaar de tweede plaats. Malene W. Mortensen brengt het degelijke opgebouwde 'Tell me who you are' met grote voortvarendheid, maar ze vervalt in onnodige stemkrullen afgekeken van Mariah Carey en Whitney Houston. Haar doel in Tallinn? "Zo hoog eindigen dat Denemarken volgend jaar weer mag meedoen."
15) BOSNIË-HERZEGOVINA. Mislukt Engels/Bosnisch popnummer van de op de Canarische Eilanden woonachtige Maja Tatic. Zij doet met 'Na jastuku za dvoje' mee in de strijd om de laatste plaats.
16) BELGIË. Valt direct op door leadzanger Sergio (geboren als Serge Quisqater), bijgenaamd Het Beest en Mr. Entertainment. Hij wordt in 'Sister' vocaal bijgestaan door de Nederlandse Ladies Jody Pijper, Ingrid Simons en Ibernice Macbean. Er gebeurt eindelijk eens wat op het podium, onder meer een gewaagde handstandoverslag van de zanger, "en misschien wel meer". Sergio is gezegend met een overdosis energie en een krachtige stem à la Tom Jones. "Ik heb hem een aantal keren ontmoet", zegt Sergio, behalve zanger ook tv-presentator en stripfiguur. "Ik vind het een grote eer met hem vergeleken te worden. Maar ik blijf gewoon mezelf."
17) FRANKRIJK. Patrick Bruel bemoeide zich met de tekst en muziek van het schitterend opgebouwde 'Il faut du temps' voor zangeres Sandrine François. "Ik hoop op succes, want het festival staat in mijn land in hoog aanzien", laat Sandrine weten. Na het 'geweld' van België zal zij voor velen een verademing zijn. Sandrine komt na een traag begin goed op gang in dit uitstekend gezongen lied dat wel iets weg heeft van 'The Power of Love' van Jennifer Warnes.
18) DUITSLAND. De blinde Corinna May is eindelijk op het Songfestival. In de Duitse nationale voorronde werd zij in 1999 na winst gediskwalificeerd en een jaar later werd zij tweede achter Stephan Raab. Zij mag sowieso al op sympathiepunten rekenen, maar krijgt er nog veel meer. 'I can't live without music' werd geschreven door Songfestival-dinosaurus Ralph Siegel (Bernd Meinunger tekende uiteraard voor de tekst), die eerder succes oogstte met Nicole in 1982. Dit is Siegels zestiende nummer voor een Eurovisie Songfestival. Corinna's harde stem zou ook wel eens kunnen afschrikken maar Duitsland (én Hamburg) maakt zich al op voor de tweede winst na twintig jaar.
19) TURKIJE. De groep Safir met zangeres Buket Benginsu heeft het pad van meer westers georiënteerde nummers verlaten met dit folkloristische 'Leylaklar Soldu Kalbinde'. De groep mag hopen op nationaal succes want Eurovisie-roem is "met een lied over de waarde van de liefde" zeer ver weg.
20) MALTA. Ira Losco werd in 2001 op Malta uitgeroepen tot zangeres van het jaar. Zij zingt het vederlichte, lieflijke '7th Wonder' goed, maar zonder een verpletterende indruk te maken. Ook niet met de sterretjes die ze ons toeblaast. Maar ze sprokkelt hier en daar wel punten.
21) ROEMENIË. Pop - zangeres Monica Anghel - ontmoet klassiek - Marcel Pavel - in dit richtingloze musicallied 'The voi lubi Mereu'. De tekst werd geschreven door Mirela Fufgaru naar aanleiding van de dood van haar moeder.
22) SLOVENIË. Exponent van de (inmiddels achterhaalde) visie dat het Eurovisie Songfestival een rariteitenkabinet moet zijn. De drie als stewardess verklede heren van Sestre (zusters dus) kregen ruim voor het liedjesfestijn in Tallinn al heel wat te verduren in eigen land. De act in 'Samo ljubezen' is belangrijker dan het lied, en dat moet punten opleveren. "Eerst werden we verguisd in Slovenië, nu kan niemand meer om ons heen", klinkt het triomfantelijke van onder de hoedjes.
23) LETLAND. Maria N (van Naumova) speelt in op de latin-rage van dit moment met Jennifer Lopez, Ricky Martin en Shakira. En Maria, juriste, doet dat niet eens zo heel slecht in 'I Wanna', waarin ze uit de kleren gaat. "Als advocaat moet je soms goed kunnen liegen. Op het podium lukt dat niet. Daar moet je eerlijk zijn tegenover jezelf en het publiek. Daarom zing ik liever." In deze slotfase van het festival is zij een welkome verrassing voor de kijkers die daar wellicht ook hun stem voor over hebben.
24) LITOUWEN. De Baltische inbreng wordt compleet met de wonderlijke filosoof Aivaras. Hij zorgt met het door hemzelf geschreven 'Happy You' voor een teleurstellende afsluiting van het 47ste Eurovisie Songfestival.