De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 25 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bush, Poetin beloven
reductie kernarsenaal

Van onze correspondent

   
 

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse ambtsgenoot George Bush hebben gisteren met de ondertekening van het zogeheten Verdrag van Moskou beloofd om hun wederzijdse kernarsenaal tot tweederde terug te brengen. Beide mogendheden hebben nu zo'n 6000 kernkoppen; voor 1 januari 2013 moet dat zijn gereduceerd tot maximaal 2200 stuks aan elke kant.

De overeenkomst werd door Bush jr. geprezen als 'een historische dag, niet alleen voor Rusland en de Verenigde Staten, maar voor de hele wereld'. Hij stelde gastheer Poetin een strategisch partnerschap in het vooruitzicht dat de verbeterde betrekkingen tussen beide landen na de aanslagen van 11 september verder moet bestendigen.

Maar de door Rusland felbegeerde status van markteconomie kon Bush 'Poetie Poot' (zoals de Kremlin-leider in het Witte Huis wordt genoemd) nog niet verlenen.

Markteconomie

Erkenning als markteconomie is een voorwaarde om toegelaten te worden tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waar ondernemend Rusland al zeven jaar reikhalzend naar uitkijkt.

Bush en Poetin beloofden elkaar wel om een 'energie-dialoog' aan te gaan, wat in concreto betekent dat de Amerikanen op korte termijn meer Russische olie zullen importeren, zodat Washington minder afhankelijk is van die uit het Midden-Oosten.

Iran

Hoewel Poetin het ontwapeningsverdrag van amper drie pagina's ziet als het bewijs van een 'kwalitatief nieuwe relatie' met de Amerikanen, werd die onmiddellijk op de proef gesteld door de herhaalde kritiek van Bush op de Russische hulp bij de bouw van een kerncentrale in Iran, dat Washington beschouwt als een zogeheten 'schurkenstaat'.

Poetin verdedigde zich door te repliceren dat de Amerikanen op soortgelijke wijze hebben geholpen bij de bouw van een atoomcentrale in Noord-Korea en dat het leeuwendeel van het Iraanse nucleaire programma bovendien gebaseerd is op westerse technologie. Een naaste adviseur van Bush had de betrokkenheid van het Kremlin bij het nucleaire project in het Iraanse Bushehr (een onderneming waarbij een kleine miljard euro gemoeid is) donderdag nog 'het grootste proliferatiegevaar van dit moment' genoemd.

De beide leiders waren evenwel duidelijk niet van plan om hun top door deze kwestie te laten verstoren. Sinds hun eerste ontmoeting vorig jaar juni in Slovenië en het bezoek dat Poetin afgelopen najaar bracht aan de Verenigde Staten, zijn de betrekkingen tussen Bush en Poetin ook op het persoonlijk vlak uitstekend. Nadat Poetin Bush gistermiddag persoonlijk rondleidde op het Kremlin-complex, zal hij hem vandaag zijn geboortestad Sint-Petersburg laten zien.

Toch zien veel analisten het gisteren ondertekende verdrag als een 'wassen neus' en is Poetin in eigen land aan scherpe kritiek onderhevig.

De Amerikanen houden namelijk het recht om de ontmantelde atoomkoppen op te slaan, terwijl Rusland om financiële redenen gedwongen zal zijn om deze te vernietigen. In Russische legerkringen wordt dit beschouwd als een 'pure nederlaag'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 25 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.