De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 25 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Zuid-Korea en Japan samen aan de aftrap
WK-Voetbal warmt koude
banden op Epidemie

   
 

door Ralph Dekkers AMSTERDAM - Gehuld in de nationale vlag hakken twintig Zuid-Koreanen in Seoel zich een vinger af. "Rectificeer de verdraaide geschiedenis", schreeuwen de woedende Koreanen uit. De actie is een protest tegen Japan, dat op allerlei manieren zou proberen zijn oorlogsgeschiedenis goed te praten.

Dat was een jaar geleden. Volgende week organiseren Zuid-Korea en Japan samen het grootste sportevenement ter wereld.

De twee Oost-Aziatische landen kennen een lange geschiedenis van onderlinge haat en nijd. De plek waar de Koreanen hun macabere protest hielden, was vlakbij een voormalige gevangenis waar onafhankelijkheidsstrijders tijdens de Japanse koloniale overheersing (1910-1945) werden opgesloten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Koreaanse en Japanse kinderen van 4 en 5 jaar oud dueleren om de bal. (Foto: AP)
Het tijdstip was ook veelzeggend: op die dag in augustus bezocht de Japanse premier Junichiro Koizumi het omstreden monument ter nagedachtenis van de Japanse oorlogsslachtoffers in Tokio. Onder die slachtoffers zijn ook een aantal veroordeelde oorlogsmisdadigers. De actie van Koizumi deed een storm van protest opsteken. Zuid-Korea en China waren des duivels en in beide landen gingen tienduizenden mensen de straat op.

Velen in Korea zijn de barbaarse tijd onder de Japanse overheersing nog lang niet vergeten. De troostmeisjes, de martelingen, de executies en de gedwongen arbeid staan nog vers in het geheugen. Dat Koizumi niet op de dag van de Japanse capitulatie (en de Zuid-Koreaanse onafhankelijkheidsdag), maar twee dagen eerder naar het monument ging, kon de Koreaanse pijn niet wegnemen, evenals de ene buiging die de Japanse premier maakte in plaats van de traditionele drie.

Rooskleurig

Een aantal weken voor het bezoek van Koizumi kreeg Japan al de hoon van Azië over zich heen toen het in nieuwe lesboeken de eigen geschiedenis wat al te rooskleurig voordeed. De relatie met Zuid-Korea zat toen net in de lift.

In 1998 besloten de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung en de toenmalige Japanse premier Keizo Obuchi een streep onder het donkere verleden te zetten. Seoel hief daarop een decennia oude ban op Japanse culturele producten op. De Zuid-Koreanen stortten zich massaal op de Japanse mangafilms en computerspelletjes. Twee jaar eerder had de wereldvoetbalbond FIFA besloten de twee landen samen het WK-voetbal te laten organiseren.

Mede door dit grootse evenement kwam de relatie tussen Japan en Zuid-Korea na het bezoek van Koizumi, het eerste bezoek van een Japanse premier in zeventien jaar, weer snel op de rails. De gezamenlijke organisatie temperde ook de Zuid-Koreaanse woede toen Koizumi laatst wederom een bezoek aan het oorlogsmonument bracht. De vraag is echter of het WK een doekje voor het bloeden is, of dat straks na afloop de oude wonden echt geheeld zijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 25 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.