De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 25 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Koninklijke bruiloft met
een vleugje weemoed

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Ter bezegeling van hun huwelijk geven de pasgetrouwden zich traditioneel over aan de 'balkonkus'. (Foto: REUTERS)
door Rolien Créton KOPENHAGEN - Met een tentje en een rugzak reisden de Noorse prinses Märtha Louise en haar omstreden verloofde Ari Behn naar de pelgrimsstad Trondheim om elkaar daar gisteren het jawoord te geven. "Bij een pelgrimsreis is het niet belangrijk om zo snel mogelijk het doel te bereiken; het gaat erom dat je jezelf bij aankomst helemaal overgeeft", sprak bisschop Finn Wagle het paar toe in de Nidaros-Domkerk. De bisschop begeleidde de twee van begin tot eind tijdens hun reis.

Op het eerste gezicht leken alle ingrediënten van een koninklijke bruiloft aanwezig: een droom van een bruidsjurk in gebroken wit geïnspireerd op de lelie, veel koninklijke gasten, een romantische kus voor het publiek en een groot volksfeest, dat tot diep in de nacht voortduurde. Toch was de bruiloft baanbrekend en ging het feest gepaard met een vleugje weemoed.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 22kb)
Kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima Zorreguieta verlaten de kathedraal Nidarosdomen in Tondheim na de huwelijksinzegening van de Noorse prinses Martha Louise en haar bruidegom Ari Behn. (Foto: EPA)
Märtha Louise, de oudere zus van kroonprins Haakon, zal voortaan deeltijds als professioneel sprookjesverteller door het leven gaan en niet meer zo vaak als voorheen als koninklijk lid optreden. Nog steeds vraagt men zich in Noorwegen sterk af of deze twee rollen te verenigen zijn. Ook Ari Behn heeft de afgelopen maanden laten blijken zijn eigen weg te willen gaan. De jonge schrijver had echter speciaal voor de bruiloft zijn 'stoppelbaardlook' laten varen en zijn twee oorbellen thuis gelaten.

Een duidelijk geëmotioneerde Märtha Louise plengde een traantje bij de inzegening van het huwelijk. De zakdoek werd tevens tevoorschijn gehaald toen haar broer, kroonprins Haakon, uit de bijbel voorlas. Hij trouwde vorig jaar eveneens met een 'omstreden partner' en kent als geen ander het doorzettingsvermogen dat vereist is.

In het licht van de pelgrimsreis werd er ook gisteren veel gelopen. Het paar liep na de bruiloft terug naar het koninklijk paleis. Zo kreeg het publiek ruim de kans om het bruidspaar en de koninklijke gasten die volgden vanuit alle invalshoeken te bewonderen. Voor deze wandeling was een grijze loper van 800 meter uitgespreid. De loper, die uit Nederland kwam, had net als de rest van de lopers roodkleurig moeten zijn, maar werd te laat besteld. Tijdens de wandeling kwam de sleep van de bruid duidelijk in het gedrang en werd deze tot slot maar over de arm gedragen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 25 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.