ROTTERDAM - De gezondheidszorg voor verstandelijk gehandicapten laat grote gaten vallen. Bij grote groepen worden soms ernstige kwalen en aandoeningen over het hoofd gezien en blijven onmisbare behandelingen uit. Gevolg: gezondheidsproblemen verergeren onnodig en nodeloos sterven er gehandicapten.
Dat concludeert de Rotterdamse hoogleraar geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten, Heleen Evenhuis in een studie voor de Raad voor de Volksgezondheid.
Het behandelen van verstandelijk gehandicapten is extra moeilijk, zo stelt Evenhuis, omdat zij zich vaak niet goed kunnen uitdrukken en dus niet goed behulpzaam kunnen zijn bij een diagnose. "Het is tegenwoordig beslist niet meer zo dat artsen deze patiënten links laten liggen ómdat het 'maar' gehandicapten zijn. Integendeel. Zij zijn zeer begaan en heel betrokken bij hun patiënten."
Zelfstandig wonen
De gezondheidsproblemen worden ook groter doordat steeds meer gehandicapten min of meer zelfstandig gaan wonen. Hierdoor worden ze nog verder aan het oog van de specifieke zorg onttrokken. Huisartsen ontberen vaak kennis van aandoeningen die typisch zijn voor verstandelijk gehandicapten.
Er zijn dringend maatregelen nodig, adviseert Evenhuis. Volgende maand komt de Raad met een rapport over een het opnemen van verstandelijk gehandicapten in gewone woonwijken. Er wonen nu al 90.000 verstandelijk gehandicapten op zichzelf, in een of andere woonvorm in de 'gewone' wereld of bij familie. Zo'n 30.000 gehandicapten wonen in een speciaal centrum.