De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Zoetebier stelt feest uit
   
 

door Jeroen Kapteijns ROTTERDAM - Een droomtransfer beklinken met meteen maar ook een droomjaar. Feyenoord-doelman Edwin Zoetebier was de koning te rijk toen hij aan het begin van het seizoen door Feyenoord werd teruggehaald van Vitesse om Jurek Dudek op te volgen. "Ik verheugde me er toen enorm op Europees voetbal te gaan spelen", herinnert zich Zoetebier, die niet kon vermoeden dat dit Europese avontuur direct naar de UEFA-Cupfinale zou voeren. "Het is ongelofelijk dat me dit overkomt", heeft de Volendamse goalie de afgelopen weken meer dan eens gedacht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Feyenoord-doelman Edwin Zoetebier viert vandaag zijn 32ste verjaardag op ingetogen wijze.
Als morgenavond om 20.45 in De Kuip het startsignaal klinkt voor de eerste Europacupfinale van Feyenoord sinds 1974, schaart Zoetebier zich onder een select gezelschap. De goalie is dan na Gerrie Mühren (Ajax), Pier Tol (AZ'67), Arnold Mühren (Ajax) en Wim Jonk (Ajax en Internazionale) de vijfde Volendammer die een Europacupfinale speelt. "Een aardig rijtje en ik ben er trots op om daartussen te staan", aldus Zoetebier.

Het vissersdorp met de rijke voetbalcultuur vormde het vertrekpunt voor Zoetebiers carrière en is nog altijd zijn thuisbasis. Zeven seizoenen verdedigde Zoetebier het doel van FC Volendam - toen nog een trotse eredivisionist - waarna hij als zo veel Volendamse talenten elders op zoek ging naar zijn bovengrens.

Aanvankelijk ging dat bepaald niet volgens planning. Bij Premier-Leagueclub Sunderland vertoefde de 1,87 lange doelman een half jaar op de reservebank, waarna hij bij Feyenoord de concurrentiestrijd aanging met Dudek en verloor. In drie seizoenen speelde Zoetebier slechts één competitiewedstrijd. "Beide keuzes heb ik gemaakt, omdat ik ervan uitging dat ik zou gaan spelen. Zowel bij Sunderland als bij Feyenoord verloor ik die strijd, maar ik kan mezelf niet verwijten dat ik er niet alles aan heb gedaan."

Na een sterk seizoen dringt de vraag zich op waar Zoetebier nu had gestaan als hij in die drie seizoenen wel aan spelen was toegekomen. "Normaal gesproken zou ik dan inderdaad verder moeten zijn, want qua spelen zijn het jaren van stilstand geweest. Niet qua trainen, want als je met Pim Doesburg werkt, werk je met de absolute top.''

Dit seizoen presteert Zoetebier constant, waarbij de uitwedstrijd tegen Inter in de halve finale van het UEFA-Cuptoernooi niettemin een verhaal apart was. "Die wedstrijd springt er inderdaad uit, maar ik houd er niet van om over mijn eigen prestaties te praten, dat moeten anderen maar doen. Daarbij blijf ik van mening dat een keeper zo goed is als de achterhoede het toelaat. Pas door een goede samenwerking achterin kan een doelman groeien."

Als belangrijkste reden voor de goede prestaties in het Europacuptoernooi ziet Zoetebier de hoge vlucht die het groepsproces bij Feyenoord heeft genomen. "Zo tegen de winterstop kwamen we als selectie onder vuur te liggen. Wij hebben toen als team de rijen gesloten en daardoor is een gigantisch wij-gevoel ontstaan."

Een belangrijke rol was daarbij weggelegd voor Pierre van Hooijdonk, Kees van Wonderen, Patrick Paauwe en Paul Bosvelt, die op een bepaald moment de koppen bij elkaar staken. "Die vier jongens, die wat ouder zijn en van wie wat meer wordt verwacht, hebben een aantal dingen op zich genomen. Qua mentaliteit en de manier waarop we een wedstrijd in moeten gaan. Het initiatief nemen is één ding, maar het belangrijkste is dat zij zélf het voortouw hebben genomen."

Een daadkracht die Feyenoord in het Europacuptoernooi boven zichzelf deed uitstijgen met als ultieme resultaat de finale van morgen. "Het is een eenmalige kans, die voor weinig mensen is weggelegd. Hoe de finale zal verlopen, is niet te zeggen. Die wedstrijd staat op zich, daar is geen scenario voor te schrijven", beseft Zoetebier, die vandaag zijn 32e verjaardag viert. "Dat zal een heel andere verjaardag worden dan normaal. Om op tijd op de training te zijn, zal ik al om kwart voor zeven in de auto zitten en dan zal de rest van de familie nog wel op één oor liggen. Na de training gaan we meteen in trainingskamp, dus van verjaardag vieren komt niets. Maar ik stel het feest graag een dagje uit om het dan te vieren met de UEFA Cup."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.