De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Jaar schorsing
dreigt voor Smolarek

Van onze speciale verslaggevers

   
 

ROTTERDAM - Feyenoorder Ebi Smolarek hangt een schorsing van twaalf maanden boven het hoofd vanwege het gebruik van de verboden stof delta-9-tetrahydrocannabinol (TCH), het werkzame bestanddeel van cannabis, dat bij een dopingcontrole in zijn urine werd aangetroffen. Na afloop van het kwartfinaleduel in de UEFA Cup tegen PSV werd de jonge aanvaller gecontroleerd. Omdat deze wedstrijd onder auspiciën van de UEFA werd gespeeld, zijn de reglementen van de UEFA van kracht en niet die van de KNVB. Als richtlijn hanteert de Europese voetbalunie een sanctie van een jaar bij een positief resultaat op THC.

Om te voorkomen dat atleten onterecht positief worden bevonden op THC, waarvan iedereen een minuscule hoeveelheid in zijn lichaam kan hebben, hanteert het IOC een grenswaarde van 15 nanogram per milliliter. Bij Smolarek werd een waarde van 20.3 aangetroffen.

Op de dopinglijst van het Internationaal Olympisch Comité vallen cannabisachtige stoffen onder categorie III (groepen van middelen die aan bepaalde restricties zijn gebonden). Alcohol en bètablokkers vallen hier ook onder. De bonden bepalen of deze stoffen verboden zijn of niet. Bij de KNVB komt cannabis niet voor op de verboden lijst. Door het zogenaamde passief meeroken kan de THC-concentratie ook worden verhoogd. Hierover zijn de wetenschappers het echter niet eens.

Op de voedings- en supplementenmarkt zijn producten in omloop waarin hennepzaadolie is verwerkt. In bepaalde gevallen kunnen deze producten, meestal afkomstig uit de VS, leiden tot een verhoogde THC-concentratie. In Nederland is het gebruik hiervan niet gangbaar.

De hoeveelheid van de verboden stof in het bloed van Smolarek wordt door woordvoerder Jan D. Swart van Feyenoord aangeduid als "ongelooflijk klein". Volgens Swart is Smolarek inmiddels een verweerprocedure begonnen, met als doel vooral eerherstel. Al kan niemand nog overzien of de UEFA tot een straf zal besluiten. "Omdat de gevonden stof ook kan voorkomen in bepaalde voedingsstoffen en/of chocoladerepen die in reformwinkels verkrijgbaar zijn en die hij inderdaad heeft gebruikt. Sterker nog: hij eet ze vaak", aldus Swart.

De door Smolarek in de arm genomen advocaat E. Vrijman zal zich volgens Feyenoord bij dit verweer beroepen op tal van wetenschappelijke publicaties uit gerenommeerde bladen. Daaruit blijkt dat consumptie van slechts geringe hoeveelheden van voedingsmiddelen en/of chocoladerepen die hennepzaad of hennepzaadolie bevatten al snel aanleiding kan geven tot een positieve uitslag bij een dopingcontrole.

Volgens Swart is zelf roken bij Smolarek uitgesloten. "Uiteraard hebben we hem daar naar gevraagd in de talloze gesprekken die we de laatste drie weken - want zolang weten we dit al - met elkaar hebben gehad. Maar die jongen zit naast een sigarettenroker al voortdurend te wapperen met z'n handen, die vindt dat heel erg smerig. Wat dat betreft steek ik mijn hand voor hem in het vuur."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.