De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Honkbaltalent Smit
op weg naar VS

Van onze speciale verslaggever

   
 

EINDHOVEN - Linksbenige voetballers hebben altijd iets extra's. Dat geldt ook voor honkballers en zeker als het om een pitcher gaat. Nederland heeft er in Alexander Smit zo één, maar niet voor lang meer, want het pas 16-jarige supertalent verkast in september naar de Verenigde Staten.Voor welke club hij de heuvel gaat beklimmen is nog niet bekend, maar er dingen liefst zeven ploegen, waaronder de New York Yankees, naar zijn diensten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
Alexander Smit
Nederlands grootste honkbaltalent is nog maar net oud genoeg om op een brommer te mogen rijden en nu al maakt hij deel uit van de grote mannenwereld, al lijkt het allemaal nog niet echt door te dringen. Dat zal vanaf 2 juli wel anders worden als de pitcher van PSV vogelvrij is en het miljoenenbal om zijn gouden linkerarm aanvangt. ,,Er wordt wel gezegd dat het inderdaad om zulke grote bedragen gaat, maar ik kan me er nog niets bij voorstellen. Miljoenen voor mij?" Verwacht wordt dat omstreeks de verloopdatum nog meer teams zich zullen melden voor de snelste linkerarm van de lage landen. Het is een regel dat wanneer een speler zestien is pas op 2 juli van het jaar dat hij zeventien wordt, benaderd mag worden door andere clubs. Gezien de grote interesse zal het schermspel daadwerkelijk om miljoenen euro's gaan. ,,Dat geld interesseert me niet. Het belangrijkste voor mijzelf is dat de omstandigheden bij de club goed zijn en dat ik mij er kan ontwikkelen. Voor de rest zie ik het allemaal wel. Ik moet wel zeggen dat als ik de traditie van de clubs bekijk, die van de New York Yankees de mooiste is."

De Eindhovenaar werpt de bal met een snelheid van tussen de140 en 150 kilometer per uur. De gemiddelde pitcher van zijn leeftijd gooit niet boven de 130. Daarbij heeft Smit nog eens een extra voordeel dat hij linkshandig is. ,,Was dat niet zo geweest dan hadden er waarschijnlijk niet zoveel clubs me willen hebben. Ik ben in het voordeel omdat ik bij een rechtshandige speler de bal naar de binnenzijde kan gooien. Dan komt die dus op de smalle kant terecht. Aangezien de meeste slagmannen rechtshandig zijn, is dat voor mij een groot voordeel." Door de snelheid waarmee hij werpt, is zijn fastball één van zijn sterkste worpen, de knuckleball is zijn specialiteit. ,,Bij die worp valt de bal op het laatste moment naar beneden. Het is voor de meeste slagmannen moeilijk te zien, waardoor ze mis slaan. Het is een bepaalde techniek die je nodig hebt. Kijk, je houdt je vingers op deze manier en dan duw je de bal als het ware", legt Smit uit, terwijl hij zijn vingers van zijn linkerhand op een ongewone manier buigt. ,,Het vereist een speciale vingertechniek."

Smit is inmiddels ook door bondscoach Robert Eenhoorn bij de A-selectie gevoegd. Een jaar eerder al werd hij bij zijn club PSV van de junioren overgeheveld naar de senioren. De jongeling steeg ver boven zijn leeftijdgenoten uit. ,,Het kwam regelmatig voor dat er verschillende slagbeurten achter elkaar geen bal werd geraakt als ik op de heuvel stond. Dat is sinds mijn overgang naar de senioren wel voorbij," weet Smit, die het honkballen niet van zijn vader heeft. ,,Wel komt het door hem dat ik op honkbal ben gegaan. Ik was een jaar of zes. Deden we een spel met een tennisbal die je op zo'n paal met klittenband moest gooien. Alles raak".

Smit zal de eerste jaren waarschijnlijk uitkomen in de Minor League (tweede elftallen van ploegen in de Major League). Er is een standaardsalaris voor die spelers vastgesteld van 880 dollar per maand. De grootste klapper moet geïncasseerd worden met de tekenbonus.Wanneer hij wordt vastgelegd zal er een hoop veranderen. Zo zal zijn linkerarm waarschijnlijk verzekerd worden voor een paar miljoen euro. ,,Dat zal dan afhangen van mijn waarde. De club zal zich inderdaad wel in willen dekken tegen eventuele schade. Ik ben mij er ook wel van bewust dat ik dan bepaalde dingen moet laten. Heb ik geen problemen mee, want ik houd er nu al rekening mee. Joh, een paar jaar geleden deed ik nog aan skateboarden en snowboarden. Kwam ik regelmatig met schaafwonden of blauwe plekken thuis. Ik ben al een tijdje veel voorzichtiger met deze arm."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.