Voor Landis Public Networks zal vrijwel zeker een koper worden gevonden. Maar alle partijen waarmee wordt onderhandeld, willen slechts een deel van het personeel overnemen. Interim bestuurder Van Steijn verwacht de komende dagen Public Networks en een aantal andere onderdelen te verkopen, waarmee de werkgelegenheid van enige honderden werknemers kan worden gewaarborgd. Hij geeft toe dat de besprekingen in een zeer ver gevorderd stadium verkeren. Volgens onbevestigde berichten zou de oprichter van Detron (thans Landis Public Networks), George Banken - Het Nederlandse deel van ict-dienstverlener Landis is failliet verklaard met als gevolg dat 1.150 mensen ontslag aangezegd krijgen. Naar schatting 400 tot 600 arbeidsplaatsen zullen verloren gaan. Mogelijk worden het er meer als de onderhandelingen met gegadigden voor losse onderdelen van het Landis concern een ongunstig verloop hebben.
avond al het personeel van de netwerk-poot toespreken om de nieuwe koers bekend te maken.
Het Landis-concern telt 2.600 werknemers, waarvan 1.600 in Nederland.
In ieder geval zijn ruim 500 arbeidsplaatsen veilig gesteld bij de distributiepoot die naar het Zuid-Afrikaanse Datatec gaat. Ook Citee (300 werknemers) blijft aardig in tact. Inmiddels is met de directie van deze dochter definitief overeenstemming bereikt over de volledige terugkoop van de onderneming via een management buy-out.
Tot schrik van het interim management blijkt de financiële situatie bij Landis aanzienlijk slechter dan tot voor kort werd gedacht. Op de lijst met debiteuren staan namelijk tal van bedrijven die zelf uitstel van betaling hebben gekregen dan wel al geruime tijd failliet zijn. De oninbare vorderingen stapelen zich op. Niet alleen de debiteuren brengen minder op, maar ook de voorraden blijken minder waard.
De bewindvoerders H. Dulack en W.J.M. van Andel, inmiddels curatoren, zijn zo geschrokken van de gebrekkige debiteuren-administratie dat door accountants een nader onderzoek zal worden ingesteld. Ze willen weten hoe het mogelijk is dat er zo'n puinhoop van is gemaakt. Al eerder was bekend dat de concernboekhouding aan alle kanten rammelde. Recent waren verbeteringen aangebracht. Interim bestuurder Van Steijn omschreef de situatie van vorig jaar als "houtje touwtje". De rol van voormalig Landis-topman Paul Kuiken zal daarbij worden opgehelderd. De curatoren ontkennen dat bij hun onderzoek naar de kwaliteit van de boekhouding ook wordt gespeurd naar eventuele belangenverstrengelingen tussen Paul Kuiken als privé-persoon en de vennootschap. Los hiervan doet Price Waterhouse in opdracht van de banken onderzoek naar de vraag waar de €150 miljoen is gebleven die ze aan Landis hebben geleend.
Eind vorige week concludeerden de bewindvoerders dat voortzetting van de surséance geen zin meer had. Het bleek namelijk niet mogelijk andere bedrijfsonderdelen dan Landis distributie en Citee met behoud van werkgelegenheid te verkopen. Het faillissement maakt het mogelijk de rest te gelde te maken, zonder dat een sociaal plan nodig is. Ook voor activiteiten op gebied van systeemintegratie, detachering en opleiding worden nu kopers gezocht. Interim bestuurder Van Steijn ziet geen kans meer een beperkte doorstart te maken, nu het geld hiervoor ontbreekt. Landis is niet in staat uit eigen middelen een herstructurering door te voeren, mede omdat vanuit haar buitenlandse dochters nauwelijks baten zullen vloeien in de boedels van de vennootschappen waarvoor uitstel van betaling was verleend.
De buitenlandse onderdelen blijven overigens buiten het faillissement. Maar ook daar worden massa-ontslagen voorzien. De bonden tasten in het duister over de gevolgen van de ondergang. Volgens Arie Kasper, bestuurder Dienstenbond CNV, valt het nog te bezien of alle ontslagen werknemers snel weer een nieuwe baan krijgen. "Dit is de sector waar nu de klappen vallen," zegt hij. Vorige week donderdag hebben de bonden nog een gesprek met het interim management gehad, waaruit bleek hoe slecht de markten zijn waarin Landis opereert. De koers van het aandeel Landis zakte gisteren met 50% naar 4 eurocent.