De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Haider haalt Iraakse
kankerpatiëntjes op

   
 

WENEN - De zeer omstreden Oostenrijkse politicus Jörg Haider is gisteren bij zijn terugkomst van een tweede 'privé'-bezoek aan Irak in eigen land enorm bekritiseerd. Haider nam twee patiëntjes mee, die in Oostenrijk zullen worden behandeld voor goedaardige tumoren, en wil binnenkort nog zo'n 15 andere kankerpatiëntjes gaan halen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Jörg Haider (Foto: EPA)
De Iraakse tv-zender Al-Shabab filmde Haider op de luchthaven met een van de zieke kinderen op zijn schoot. Volgens de extreemrechtse Oostenrijker: "Willen we laten zien dat het mogelijk is te helpen. We willen het publiek ervan overtuigen dat het niet correct is dat de Amerikanen zullen intensieve bommencampagnes hebben gevoerd, die aan veel kinderen leed hebben toegebracht".

Georg Wurmitzer, leider van de Oostenrijkse Volkspartij, die in de provincie Karinthië de macht deelt met Haiders Vrijheidspartij, zei dat diens hulp voor zieke kinderen "slechts een voorwendsel is om de aandacht van het werkelijke doel te verdoezelen, namelijk het zoeken van toenadering tot ideologieën die niets gemeen hebben met westerse democratieën". Wurmitzer voegde eraan toe niet te willen dat Karinthië "een buitenpost van Irak" wordt.

Solidair

In februari dit jaar ontmoette Haider de Iraakse leider, Saddam Hoessein en verklaarde dat het Oostenrijkse volk "solidair" is met Irak. Dit keer sprak hij uitvoerig met de minister van Buitenlandse Zaken, Naji Sabri.

Andere critici zien in de bezoeken van Haider aan Irak, Libië en Syrië een wanhopige poging in de publieke belangstelling te blijven, omdat hij door de meeste Europese regeringen wordt gemeden als de pest en als provinciaal gouverneur niet meer in de landelijke belangstelling staat.

(AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.