De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Chirac benoemt
interim-regering

Van onze correspondent

   
 

PARIJS - De zondag herkozen Franse president Jacques Chirac heeft gisteren de onbekende liberaal-democratische senator Jean-Pierre Raffarin benoemd als opvolger van de socialistische premier Lionel Jospin. De 53-jarige vertrouweling van Chirac maakt vandaag zijn nieuwe ministersploeg bekend.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Chirac (Foto: AP)
De nieuwe regering wil haast maken met criminaliteitsbestrijding. De aanpak van onveiligheid heeft de absolute prioriteit van het kabinet-Raffarin. Er zal hiervoor een speciale minister worden aangesteld die de coördinatie tussen politie, gendarme en speciale veiligheidsdiensten tot taak krijgt. Tot nog toe werken deze diensten volledig langs elkaar heen.

Voorts moet er een einde komen aan het centralistische bestuur vanuit Parijs. Raffarin, die de afgelopen zestien jaar voorzitter was van de regio Poitou-Charentes, wil dat er meer bestuurlijke taken worden gedelegeerd naar de regio's. Ook op het fiscale vlak moeten regio's meer autonomie krijgen. De nieuwe regering stelt ook belastingverlaging voor het bedrijfsleven in het vooruitzicht om daarmee de economische groei te stimuleren.

Sleutelposities

Voor de sleutelposities in het door neogaullisten en liberalen samengestelde kabinet worden de namen genoemd van Nicolas Sarkozy op Financiën en Economie, Dominique de Villepin op Binnenlandse Zaken en Veiligheid, Jean-Paul Bailly op Sociale Zaken, Michèle Alliot-Marie op Justitie, Philippe Douste-Blazy op Buitenlandse Zaken en François Fillon op Defensie.

De interim-regering van Raffarin blijft in ieder geval aan tot 16 juni wanneer de laatste ronde van de parlementsverkiezingen wordt gehouden. Als centrumrechts wint, mag Chiracs favoriete kabinet blijven. Slaagt daarentegen de linkse coalitie erin het succes van vijf jaar geleden te herhalen, dan volgt er opnieuw een wisseling van de wacht. Chirac is dan voor de tweede maal veroordeeld tot een gedwongen samenwerking (cohabitation) met een premier van socialistische huize.

Een dergelijke uitslag zou een bittere pil betekenen voor Chirac, aangezien hij dan alsnog de feitelijke regering aan zijn rivalen moet overlaten. Zijn inhoudelijke bijdrage beperkt zich in een dergelijk scenario slechts tot het Franse buitenlandse beleid en defensie.

Volgens de opiniepeilingen hebben de centrumdemocraten op dit moment een lichte voorsprong op de socialisten, communisten, groenen en radicalen, die gisteren in principe besloten hun krachten te bundelen en met één kieslijst te komen. Chirac en Raffarin hebben er vertrouwen in dat ditmaal van een 'cohabitation' geen sprake zal zijn.

Ondanks de forse nederlaag van de rechts-extremist Jean-Marie Le Pen bij de presidentsverkiezingen, is diens rol bij de komende parlementsverkiezing nog lang niet uitgespeeld. Indien links of rechts in bepaalde regio's geen meerderheid kunnen krijgen, is een beslissende stem weggelegd aan de partij die derde is geëindigd. Vermoedelijk zal dat Le Pens Front National zijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.