De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Maatje Harry Mens: Hij heeft er vrede mee
'TREUR NIET OM MIJ MAAR OM HET LAND'
   
 

door Martijn Koolhoven DEN HAAG - "Ik weet zeker dat Pim er vrede mee heeft. Hij laat geen gezin achter, hij laat geen kinderen achter. Als hij vanuit het hiernamaals op ons neerkijkt, dan zegt hij tegen ons: treur niet om mij. Maar treur om het land." Society-makelaar en televisiepresentator Harry Mens is te verbijsterd om al geschokt te zijn. "Dat komt later", zegt het 'maatje' van Fortuyn.

RTL5's Business Class zal nooit meer hetzelfde zijn. Afgelopen zondag was het laatste optreden van 'professor Pim'.

Drie, soms vier keer per dag belden Harry en Pim elkaar en zeker één keer per week gingen ze samen wat eten.

Zoals vorige week nog, in Rotterdam. Harry en Pim prikten er een vorkje. "We liepen over straat en blank en zwart kwamen hem een hand geven. Pim genóót ervan, dat had hij nodig. Pim genoot van de bühne. Niet om die te misbruiken, maar hij zag het als zijn levensdoel, zijn roeping."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x310, 18kb)
Harry Mens schikt nog even de strodas van zijn maatje Pim Fortuyn voor een optreden van Mens' programma Business Class. (Foto: Hans ]Peters)
Pim en Harry waren al ruim elf jaar hecht bevriend. "Ik gaf gastcollege op de universiteit in Rotterdam en Pim zat met zijn studenten op de eerste rij. Het was liefde op het eerste gezicht, in de goede zin van het woord. We hebben altijd contact gehouden, ik belde hem dagelijks. Ik noemde hem altijd 'Annie', hij was natuurlijk een nicht en daar plaagde ik hem wel eens mee. Hij was mijn maatje, bij mij kon hij zichzelf zijn."

"Anderhalf uur eerder (dan de aanslag, red.) heb ik hem nog gesproken door de telefoon Ik had van zijn butler, Herman, gehoord dat Pim in de gloria was door een heel positief verhaal in de Volkskrant. Het onderzoeksbureau Intomart voorspelde daarin dat de Lijst Pim Fortuyn de grootste partij van Nederland zou worden en Pim premier. Als Pim in de gloria was, moest ik hem altijd even temmen. Ik zei: Pim, niet te veel in de Volkskrant kijken hoor!"

Onderduiken

Tijdens dat telefoongesprek, per mobiele telefoon vanaf de achterbank van zijn Daimler, vertelde Pim Fortuyn aan Harry Mens dat hij op advies van Albert de Booij (een van de oprichters van de Lijst Pim Fortuyn, red.) gisteravond zou gaan onderduiken. Harry Mens: "Pim vertelde mij dat hij niet terug zou keren naar Rotterdam, maar dat hij enkele dagen in een hotel in Leeuwarden zou gaan zitten. Hij had weer een paar ernstige bedreigingen ontvangen en Albert zei dat hij ze serieus moest nemen. Pim was er heel nuchter onder. Pim wilde geen bodyguards omdat die hem toch niet konden beschermen."

"Pim citeerde zijn moeder dan: het komt zoals het komt. Pim was niet bang. Pim was een enorme bewonderaar van Kennedy. Een mooie dood, daar maak je geschiedenis mee, zei Pim wel eens."

Hoe moet het nu verder? Harry Mens: "Stoppen met de Lijst Pim Fortuyn en de partij opheffen. Ik zal het bestuur dat ook met klem adviseren. Pim moet als signaal de geschiedenis ingaan. Laat meneer Dijkstal en meneer Balkenende de problemen maar oplossen in de geest van Pim. Bij de gevestigde partijen zitten hele capabele mensen, laten zij het signaal oppakken".

"Ik weet dat Pim helemaal niets op had met de mensen op zijn lijst. Als ik de mensen een stemadvies mag geven: stem Dijkstal of Balkenende."

"Pim wás de partij, zonder Pim is er geen partij meer. De lijst vond hij een noodzakelijk kwaad..."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.