De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Rotterdammers woedend en verdrietig
'Hier zijn geen woorden voor'
   
 

door Eric de Brouwer en Jolande Westdorp ROTTERDAM - Huilend van verdriet, schreeuwend van woede of muisstil door de schok zijn gisteravond direct na de aanslag op Pim Fortuyn honderden Rotterdammers bijeengekomen bij het huis van de vermoorde politicus. Van jong tot oud vielen mensen elkaar op het G.W. Burgerplein massaal en in tranen in de armen.

Voor Fortuyns 'Palazzo di Pietro' werden tientallen kaarsjes ontstoken en ontstond een enorme bloemenzee. Aan het hek rond de villa werden Nederlandse vlaggen opgehangen. Buren van Fortuyn hingen de driekleur halfstok.

In de loop van de avond werd de sfeer onder de verzamelde Rotterdammers grimmiger en kregen toegestroomde agenten verwijten naar het hoofd geslingerd. "Waar waren jullie verdomme toen Pim jullie nodig had", schreeuwden enkele Rotterdammers hun frustratie van zich af.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 28kb)
Voor het huis van Pim Fortuyn ligt een ware bloemenzee, neergelegd door rouwenden.
De eerste die een bos bloemen neerlegde, was Marcel Bijsterveld uit Schiedam. Hij is lid van de Lijst Pim Fortuyn en spoedde zich onmiddellijk naar het onderkomen van de man die zo lang zijn grote voorbeeld was.

Zoals iedereen wist waar hij was toen de Amerikaanse president John F. Kennedy werd doodgeschoten, zo wist ook Bijsterveld precies te melden waar hij zich bevond toen het vreselijke nieuws tot hem doordrong.

Emoties

"Ik kwam net uit de supermarkt, toen ik hoorde dat Pim was doodgeschoten. Nu sta ik trillen op mijn benen. Fortuyn was zo'n lieve man. Ik zei tegen mijn vriendin 'ik moet erheen'. Bij een benzinestation heb ik een bos bloemen gehaald. Ik wil toch op een of andere manier mijn laatste eer bewijzen", aldus de Rotterdammer die zijn emoties niet meer onder controle had en snikkend op de stoep neerzeeg.

Ook buurtbewoonster Inge Bleecke (40) kon haar tranen niet bedwingen en zei huilend: "Ik zette de televisie aan en had gehoopt dat het niet waar zou zijn. Afschuwelijk dat dit kan gebeuren in Nederland. Ik vraag me af waar het allemaal naartoe moet hier. Ik stond volledig achter Fortuyn, omdat ik vind dat er in Nederland behoefte is aan iemand die duidelijk en onomwonden zegt waar het op staat."

De 17-jarige Kees van der Munnik kwam ook naar het G.W. Burgerplein. "Ik ben er gewoon kotsmisselijk van. Wat eng en wat ongelooflijk dat zoiets kon gebeuren in ons land. Hier zijn geen woorden voor!"

Bang

Riet Uitermark (58) vroeg zich hardop af hoe het nu verder moet met Fortuyns partij. "Ik kan me voorstellen dat de andere politici op zijn lijst erg geschrokken en nu misschien zelfs bang zijn. Ik kan alleen maar hopen dat zij toch doorgaan met de partij. Want in nagenoeg alle dingen die hij zei, had Fortuyn gewoon gelijk."

Arie van Holst, 45 jaar: "Politieke moord in Nederland is ongehoord! Naar mijn mening is de democratie in ons land om zeep geholpen, als andere politici nu zwichten onder terreur en bedreigingen. Omwille van de lieve vrede in ons land hoop ik van oprecht dat deze mensen afmaken waaraan Pim was begonnen."

Op het kaartje aan zijn bos witte anjers schreef Van Holst:

'Je gaf ons hoop. Vaarwel, Pim'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.