De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  POLITIEK GESCHOKT EN VOL ONGELOOF
'Een dieptepunt voor de democratie'

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De lijsttrekkers van de politieke partijen hebben gisteren diep geschokt en met ongeloof gereageerd op de moord op Pim Fortuyn. Kort na het bekend worden van de aanslag werd de campagne door alle partijen direct stilgelegd en vertrokken de kopstukken spoorslags naar Den Haag voor spoedoverleg. "Dit is echt ongelofelijk. Om te beseffen dat hij er ineens niet meer is", aldus een geëmotioneerde PvdA-leider Melkert.

"Dit is een dieptepunt voor de democratie. Na 11 september is gesproken over de veiligheid. Maar dit is weerzinwekkend", zo stelde Melkert, die weinig zin meer heeft in de verkiezingen.

VVD-leider Dijkstal benadrukte vanuit Weert echter dat de verkiezingen door moeten gaan: "We mogen nooit capituleren voor geweld. Uitstel zou capituleren voor geweld zijn."

De liberale lijsttrekker had geen woorden voor de tragische gebeurtenissen: "Dit is niet te begrijpen en diep tragisch. We stoppen voorlopig met deze campagne", aldus de geschokte liberale voorman, die zo snel mogelijk met zijn collega-lijsttrekkers wilde overleggen.

Onwezenlijk

"Dit is een enorme klap voor iedereen. Nederland is niet meer Nederland sinds vandaag. Dit is zo verbijsterend, daar zijn geen woorden voor", aldus D66-voorman De Graaf, die met zijn partij in Tilburg was.

Volgens CDA-leider Balkenende, die net als zijn collega-lijsttrekkers op campagne in het land was, is de aanslag 'onwezenlijk' voor Nederland. "Ik ben geschokt, dit is een verschrikkelijk bericht."

"Deze schok is ongelofelijk stevig. Ik ben enorm geschokt en dit is absoluut ontoelaatbaar. De politiek is nu even niet belangrijk", aldus GroenLinks-voorman Rosenmöller.

Volgens Leefbaar Nederland-voorzitter Nagel is er maar één 'idioot' nodig om zo'n verschrikkelijke daad te laten gebeuren. "En helaas heeft Nederland kennelijk zo'n idioot."

Ook Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven was totaal uit het veld geslagen. "Ik kan dit niet geloven. Dit staat zo ver van ons af. Je verwacht dit absoluut niet. Er is wel eens sprake van dreigementen, maar je gaat er absoluut niet van uit dat dit soort dingen kunnen gebeuren. Dit is vreselijk.", aldus de Kamervoorzitter, die de fracties opriep tot een indringend gesprek over wat nu te doen.

De fractievoorzitters reisden gisteravond vanuit alle hoeken van Nederland waar zij campagne voerden naar Den Haag om te bespreken wat er de komende dagen met de campagne en de naderende verkiezingen moet gebeuren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.