De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Vernietigend rapport inspectiedienst over Van der Valk Motel

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Het Motel Tiel van Van der Valk waar onlangs een parkeerdek instortte is tussen 1986 en 1998 maar liefst twaalf jaar lang illegaal in gebruik geweest. De familie had noch een gebruiksvergunning, noch een milieuvergunning. Er was wel een bouwvergunning, maar die werd niet nageleefd toen er een "ondeugdelijke stalen draagconstructie van het parkeerdek" werd aangelegd.

Dit blijkt uit de spijkerharde conclusies van de VROM-inspectie die minister Pronk (Milieu) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De inspectie onderzocht het instorten van een gedeelte van het parkeerdek van het motel op 10 februari van dit jaar, waarbij wonder boven wonder geen slachtoffers vielen. Naast Van der Valk krijgt ook de gemeente Tiel er in het rapport stevig van langs.

Toen Van der Valk de vereiste vergunningen uiteindelijk wel kreeg, werden deze ook niet nageleefd. "Een schietbaan was bijvoorbeeld niet conform de voorschriften en de brandwerendheid van het gebouw was onvoldoende. Daarnaast zijn illegale uitbreidingen gerealiseerd, zoals een tweede schietbaan en een onderhoudswerkplaats", aldus het inspectierapport.

De gemeente heeft tijdens de bouw van het motel tussen 1982 en 1986 onvoldoende toezicht gehouden. "Er is door de gemeente niet opgetreden tegen bouwwerkzaamheden in strijd met de vergunning", zo luidt het oordeel van de VROM-inspectie.

Vooral de wijziging in de constructie van het parkeerdek had voor de gemeente aanleiding moeten zijn om op te treden, maar de gemeente vond het belangrijker om snel een motel binnen haar grenzen te hebben. "Voor het gemeentebestuur prevaleerde de wens van een snelle realisatie en ingebruikname van het motel boven het naleven van de door de gemeente zelf verleende vergunningen", aldus de inspectie.

Falen

Volgens de inspectie had de gemeente later nooit vergunningen mogen verlenen voor de uitbreiding van het hotel, omdat die in strijd waren met de wettelijke bepalingen. Verder is de gebruiksvergunning die de gemeente verleende "van onvoldoende niveau". Hieronder vallen de maatregelen voor brandveiligheid van het gebouw.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.