De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Pim Fortuyn vermoord

Van onze verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 23kb)
Voor zijn limousine ligt Pim Fortuyn, nadat plotseling een man van dichtbij het vuur op hem opende. Het nieuws van de aanslag trof heel Nederland als een mokerslag. (Foto: ANP)
HILVERSUM/DEN HAAG - Pim Fortuyn is dood. De 54-jarige politicus werd gisteravond even na zes uur op lafhartige wijze neergeschoten voor de studio van Radio 3 op het Mediapark in Hilversum.

Fortuyn, die eerder die dag nog was bedreigd, werd door minimaal drie kogels geraakt in het hoofd, hals en hart. Ondanks verwoede reanimatiepogingen van het toegesnelde ambulancepersoneel overleed hij kort na de moordaanslag.

Het kabinet kwam gisteravond in spoedzitting bijeen. Besloten is dat vandaag in nauwe samenspraak met de leiding van Lijst Pim Fortuyn (LPF) wordt gekeken of de Tweede Kamerverkiezingen doorgaan op 15 mei. "Iedereen zal begrijpen dat we juist met zijn partij rekening willen houden, alvorens verdere stappen te ondernemen," aldus een aangeslagen premier Kok rond middernacht.

De vermoedelijke moordenaar van Fortuyn is vijf minuten na de aanslag opgepakt. Het gaat om een 33-jarige blanke Nederlandse man die afkomstig is uit Harderwijk. De man is bekend bij de inlichtingendiensten die hem bestempelen als extreem links.

De man, bij wie inmiddels huiszoeking is verricht, verzocht direct na zijn aanhouding om bijstand van advocaat mr. Bakker-Schut.

Volgens minister Korthals (Justitie) ziet het er naar uit dat hij alleen heeft gehandeld. Zeker is dat echter niet. De exacte motieven van de dader zijn nog onbekend.

De verdachte, van wie twee getuigen inmiddels hebben verklaard dat ze hem hebben zien schieten, wil geen verklaring afleggen voor de moordaanslag.

Ook is onduidelijk hoe de man op het sinds 11 september streng beveiligde Mediapark heeft weten door te dringen.

Een vijftien man sterk rechercheteam is inmiddels een onderzoek begonnen. Volgens de politie waren er vooraf geen bedreigingen binnen gekomen.

Wel zijn alle lijsttrekkers direct na de aanslag onder strenge politiebewaking gesteld.

Verkiezingen

Politiek Den Haag heeft geschokt gereageerd. Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven maakte gisteravond bekend dat de verkiezingscampagne tot 15 mei wordt afgeblazen.

Onduidelijk is of de verkiezingen, waarbij Fortuyn leek te gaan zorgen voor een ware aardverschuiving in de Nederlandse politiek, nog zullen doorgaan.

Minister Jorritsma voelt er weinig voor: "Gevoelsmatig zeg ik dat dat bizar zou zijn."

Vlak voor het spoedberaad sprak minister Pronk van de "eerste politieke moord in de geschiedenis van de Nederlandse democratie".

Fortuyns grootste politieke tegenstander Melkert sprak van een "weerzinwekkende daad en een dieptepunt in de democratie in Nederland". Net als alle andere partijen heeft de PvdA de verkiezingscampagne tot nader order opgeschort. "Alles is anders hierdoor. We moeten nadenken over het doorgaan van de verkiezingen."

Ook in het buitenland is vol afschuw en verbijstering gereageerd op de moord van Fortuyn. De Britse premier Blair zei dat Engeland meeleeft. "Wat voor gevoelens politici ook mogen oproepen, de enige plaats om die te uiten is in het stemhokje."

De advocaat van Fortuyn, Oscar Hammerstein, sprak direct na de aanslag van zijn cliënt zijn woede uit over het feit dat de politie de bedreigingen aan Fortuyns adres nooit serieus heeft genomen. Volgens zijn raadsman werd Fortuyn de laatste maanden steeds vaker bedreigd. "We weten niet uit welke hoek die bedreigingen kwamen. Dat zeiden die lafbekken er natuurlijk niet bij," aldus Hammerstein.

Henk Westbroek, oprichter van Leefbaar Nederland waarvan Pim Fortuyn tot enkele maanden terug deel uitmaakte als lijsttrekker, vindt dat een deel van de politiek een sfeer heeft gecreëerd waarbij gekken dit doen. Hij wees daarbij met de beschuldigende vinger richting PvdA-leider Melkert en GroenLinks-voorman Rosenmöller.

Diezelfde mening is ook de Lijst Pim Fortuyn toegedaan. Een zegsman stelt dat de moord op Pim Fortuyn is veroorzaakt door stemmingmakerij van linkse partijen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.