De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Mensen rouwen, leggen bloemen en zijn woedend
"HET LIJKT AMERIKA WEL"
   
 

AMSTERDAM - Slechts enkele minuten na het bekend worden van de aanslag op Pim Fortuyn verzamelen zich tientallen geschokte burgers bij het inmiddels hermetisch afgesloten Mediapark in Hilversum. Ambulances en politiewagens rijden af en aan, korte tijd later arriveert ook de ME. Geruchten over de dood van Fortuyn, die op dat moment nog gereanimeerd wordt, doen reeds de ronde.

De verrassing is dan ook niet groot als korte tijd later tussen struiken door te zien is hoe doktoren het lichaam van Fortuyn met een laken afdekken. De traumaheli vertrekt even later.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x325, 45kb)
Bij het Mediapark in Hilversum worden bloemen neergelegd.
De 25-jarige Edwin Janson uit Laren werkt op het Mediapark en was net op weg naar huis, toen de schoten vielen. Hij draaide zijn wagen meteen om en was een van de eersten die gisteravond bloemen legde bij de boom bij de hoofdtoegang van het park. Hij maakt van zijn politieke voorkeur geen geheim. "Eindelijk iemand die wat durfde zeggen en dat wordt zo afgestraft. Het lijkt Amerika wel." De meeste bloemen worden snel gekocht bij het Texaco-station dat enkele honderden meters verderop tegenover het hoofdgebouw van de TROS ligt.

Baseballpet

In de buurt van dit pompstation werd enkele minuten na de aanslag een verdachte gearresteerd. De vrouwelijke pompbediende zag het niet, want ze was op dat moment net even bezig in het magazijn. "Klanten die hun auto's stonden te tanken vertelden wat er was gebeurd. De politie greep een blanke jongen met een blauwe baseballpet en een zonnebril op.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x342, 34kb)
Bij het Mediapark in Hilversum worden bloemen neergelegd. (Foto: anko stoffels)
Direct na de schietpartij liep een getuige hem achterna en gaf hun positie aan de politie door. Op dat moment begrepen we overigens nog niet wat er was gebeurd, want het nieuws dat er op Fortuyn was geschoten was nog niet bekend. Wij meenden dat er op het nippertje een gewapende overval op het pompstation was voorkomen", zegt ze.

Een buurman van het tankstation zag kort voor de aanslag toevallig een man met een baseballpet op aan zijn woning voorbij lopen. "Kort daarna kwam de man samen met een tweede weer voorbij. Mogelijk was dat de getuige", vertelt hij.

Onwennig proberen agenten van de politie Gooi- en Vechtstreek orde in de chaos bij het Mediapark te scheppen. Tatum Dagelet, partner van Ruud de Wild, wordt weggestuurd en moet via de achteringang naar binnen. Na verloop van tijd mogen omroepmedewerkers mondjesmaat het Mediapark via de hoofdingang betreden en verlaten. De Wild is na het gebeurde niet aanspreekbaar. In een korte reactie via Radio 3 laat hij weten dat hij naast Fortuyn stond toen de schoten vielen. "Ik had pas later in de gaten wat er was gebeurd. Ik ben helemaal ontdaan, ik kan dit niet begrijpen."

Een woordvoerder van het NOB, beheerder van het Mediapark, zegt eveneens geschokt te zijn. "Het is heel moeilijk om je tegen dit soort aanslagen te beveiligen. Na 11 september zijn we zowel aan de poort als bij de gebouwen strenger gaan controleren. Na verloop van tijd zijn controles bij de inrit versoepeld, waardoor medewerkers en bezoekers gemakkelijker toegang krijgen." Wellicht dat ook de dader niet door de beveiliging is opgemerkt.

Bedrukt

Steeds meer aangeslagen mensen komen bloemen en posters van Lijst Pim Fortuyn leggen, met een mengeling van nauwelijks ingehouden woede en ongeloof. Sommigen trekken een vergelijking met de aanslag op John F. Kennedy, of de dood van Lady Diana. De gezichten worden nog bedrukter wanneer de wagen van de begrafenisondernemer het terrein oprijdt.

Onder de toegestroomde burgers de 49-jarige Bussummer Nils Schatens, die de aandacht trekt door hard te schreeuwen: "Melkert Moordenaar!" Volgens hem is de polarisatie tijdens de laatste weken van de verkiezingsstrijd oorzaak van de aanslag.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.