De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Haagse jongeren slaags
met Mobiele Eenheid

Van onze Haagse redactie

   
 

DEN HAAG - Haagse jongeren, die na de moord op Pim Fortuyn massaal naar het Binnenhof trokken, zijn gisteravond slaags geraakt met de Mobiele Eenheid. De relschoppers gooiden met stenen naar de politie en sloegen tientallen winkelruiten in de binnenstad in. Ook stichtten zij brand in de parkeergarage onder het Plein, dat ligt voor het Tweede kamergebouw. Enkele auto's liepen brandschade op.

Op het Plein raakten twee politiemensen gewond. Een vrouwelijke agent kreeg een steen in haar gezicht, haar mannelijke collega liep letsel op aan zijn been.

De ME moest met een spuitwagen brandende vuilniszakken en ander materiaal dat de amokmakers in de fik hadden gestoken, blussen.

Een paar honderd jongeren verzamelden nadat zij over de moord op Fortuyn hadden gehoord rond zevenen eerst bij het Torentje van premier Kok aan het Binnenhof. Vervolgens gingen zij naar het voormalige ministerie van Koloniën aan het Plein, het hoofdkwartier van de PvdA-fractie. Daar riepen zij leuzen als "Pim Fortuyn, Pim Fortuyn' en 'Melkert moordenaar'. De politie sloot met behulp van honden en dranghekken het Binnenhof hermetisch af.

Bomberjacks

De jongeren, onder wie veel ADO-Den Haag supporters en aanhangers van extreem-rechts met kale hoofden en bomberjacks en vlaggen, staken plantenbakken in de fik en daagden de politie uit. Rond tien uur, toen in de Trêveszaal de ministerraad begon, dreef de toegesnelde ME de relschoppers weg van het Plein en het Binnenhof. Daarop lieten de veelal onder invloed van drank en drugs verkerende amokmakers een spoor van vernielingen achter in het centrum van de residentie. Hun woede richtte zich behalve op de ME ook op cameramensen en fotografen.

Het Binnenhof was lange tijd hermetisch afgesloten. Niemand kon erin. Ook journalistensociëteit Nieuwspoort moest dicht. Aan het eind van de avond hadden de ongeregeldheden zich verplaatst naar de andere kant van het centrum, richting Grote Marktstraat en Spuistraat.

In het stadsdeelkantoor Westerpark in Amsterdam heeft gisteravond rond elf uur kort brand gewoed nadat twee molotovcocktails naar binnen werden gegooid. "Er zijn direct twee spuitwagens uitgereden om de brand te bestrijden, maar één wagen volstond al om het vuur te doven",zegt woordvoerder Kees Jongh. De brandstichting was het enige noemenswaardige incident in de hoofdstad op de dag dat Pim Fortuyn werd vermoord.

De Amsterdamse politie was gisteravond laat nog bezig met een onderzoek.

Op de Dam kwamen enkele mensen bijeen die een kaarsje aanstaken ter nagedachtenis van de politicus, waarbij de sfeer vredig bleef.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.