De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 22 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Loondoorbetaling blijkt
splijtzwam binnen SER

Van een onzer verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland weigeren mee te werken aan een nieuw wao-stelsel waarbij gedeeltelijk arbeidsongeschikten hun loon volledig krijgen doorbetaald. Het gaat om werknemers die 50% of minder arbeidsongeschikt zijn.

De werkgevers hebben wel in de Sociaal-Economische Raad (SER), waar ze zich met de vakbeweging buigen over een nieuw wao-stelsel, aangegeven deze groep in principe in dienst te willen houden. Maar vooral voor kleine ondernemers zou volledige loondoorbetaling een te grote financiële aderlating zijn, aldus secretaris Alfred van Delft namens MBK-Nederland. "Grote bedrijven kunnen dit misschien nog wel aan, maar kleine bedrijven moeten hun contracten dan kunnen aanpassen van vijf naar drie dagen. Ander feit is dat bij ruim 50% van de wao-instroom de oorzaak van arbeidsongeschiktheid buiten het bedrijf ligt, dat zou dan wel erg wrang zijn."

Een eventuele loonaanvulling zou via bijverzekeren moeten gebeuren, waarbij werkgever en werknemer elk de helft van de premie betalen. Het scenario om aanvulling tot 100% inkomen in cao's te regelen, is het paard weer achter de wagen spannen en levert te weinig prikkels op en blijven de kosten op hetzelfde hoge niveau, zo redeneren de werkgevers. "En daar is het allemaal om begonnen. Het aantal wao'ers moet worden teruggedrongen en de kosten van de wao (30 miljard, red.) met eenderde worden teruggebracht, anders kunnen we beter alles bij het oude laten", aldus Van Delft. VNO-NCW steunt de kritiek van MKB-Nederland, zo melden betrouwbare bronnen bij de werkgeverskoepel.

Het verzekeringsprincipe moet ook gaan gelden voor werknemers die voor 50 tot 90% worden afgekeurd en gedurende een reïntegratieperiode van twee jaar door hun baas in dienst moeten worden gehouden. De sociale partners zijn het erover eens dat voor een aanvulling op het loon dat zij nog met werken kunnen verdienen, zij zich dienen te verzekeren. Maar of deze verzekering publiek of privaat wordt, is nog niet uitonderhandeld.

Zeker is wel dat de boete voor werkgevers met een hoger dan gemiddelde wao-instroom, de zogenoemde Pemba-boete, van tafel gaat. Werkgevers en werknemers hebben namelijk besloten zo veel mogelijk aanbevelingen van de commissie-Donner over te nemen. Het vervallen van de Pemba valt daar onder.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 22 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.