BAARN - Samas heeft zijn winstdoelstelling op de helling gezet. De kantoorinrichter uit Baarn kampt met krimpende afzetmarkten en voorziet op korte termijn geen verbetering. Daardoor zal de voorgespiegelde winstgroei per aandeel van 30% in drie jaar vrijwel zeker niet worden gehaald. Om kosten te besparen worden 500 banen geschrapt.
|
HANS DE MOS
... 500 banen schrappen ...
|
Dit heeft bestuursvoorzitter Hans de Mos gisteren gezegd in een toelichting op de halfjaarcijfers. Het banenverlies treft 200 vaste medewerkers en 300 uitzendkrachten. Het leeuwendeel van de te schrappen arbeidsplaatsen valt in Frankrijk, maar Duitsland en Nederland ontspringen de dans evenmin. In ons land verdwijnen "enkele tientallen" banen. Er vallen geen gedwongen ontslagen.
De banenreductie maakt onderdeel uit van een breder programma om de kosten met 10% terug te dringen. Volgens De Mos is dat noodzakelijk, met het oog op de economische malaise. "We zijn heel conjunctuurgevoelig. Bestellingen worden uitgesteld. Dat is overigens geen afstel. Ik weet zeker dat de orders terugkomen als de economie aantrekt. De vraag is alleen wanneer."
De kantoorinrichter stelde op 7 september, dus voor de ramp in de VS, de winstverwachting voor dit (gebroken) boekjaar al neerwaarts bij. Het concern meldde toen dat het bedrijfsresultaat 'mogelijk' onder het niveau van het boekjaar 2000/2001 zal uitvallen. Nadien heeft de markt zich verder verslechterd. Dat heeft ook gevolgen voor de winstgroei op middellange termijn. "Ik denk dat we die winstdoelstelling voor 2003/2004 een jaar zullen opschuiven", aldus de topman. "Want ook als de markt aantrekt, lopen we zo'n klein jaar achter. Meubilair is immers niet het eerste dat bedrijven dan weer bestellen."
De tegenvaller zal grootaandeelhouders rauw op het dak vallen. Samas had afgelopen zomer immers een tweede kans gekregen om zich als zelfstandig beursfonds te bewijzen, nadat eerder een fusie met Ahrend was mislukt en de kantoorartikelendivisie noodgedwongen aan Buhrmann moest worden verkocht. Een groep aandeelhouders had nadien eerst op een beursvertrek aangestuurd. Later namen zij met de uitkering van een superdividend en een aangescherpte strategie genoegen.
De Mos zegt desalniettemin nu geen muiterij te vrezen. "Samas is niet de enige die kampt met tegenwind in de markt. En het probleem dat we tegen een recessie aanzitten, los je niet op door van de beurs te gaan."
Het afgelopen halfjaar zag Samas vooral de Franse activiteiten achteruithollen. De tak belandde zelfs in de rode cijfers. Ook Duitsland, goed voor circa 50% van de concernomzet, draaide moeizaam. De omzetgroei stagneerde waardoor het bedrijfsresultaat onder druk stond. De Benelux liet een soortgelijk beeld zien. De activiteiten in het Verenigd Koninkrijk zijn eerder dit jaar gedeconsolideerd.
Al met al resulteerde dat in een bedrijfsresultaat van 9,4 miljoen, 48% minder dan met dezelfde activiteiten vorig jaar werd behaald. De omzet daalde met 1,5 miljoen tot 263,5 miljoen. De halfjaarwinst kwam uit op 8,9 miljoen (vorig jaar: 11,8 miljoen, inclusief de verkochte divisie kantoorartikelen). Voor de rest van dit boekjaar verwacht Samas een aanhoudend dalende omzet. Concrete winstuitspraken wil het concern niet doen.