De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 22 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Productiebedrijf in de uitverkoop
NOB zet 400 man op straat
   
 

De grote groep commerciële dochterbedrijven, alsmede het vastgoedbedrijf dat onder meer het Hilversumse Media Park onder zijn beheer heeft, zullen worden verkocht. Met de opbrengst van met name het Media Park, waar vrijwel alle publieke omroepen hun thuisbasis hebben, hoopt de NOB de schuldenlast af te lossen en een sociaal plan te realiseren. Het resterende bedrag vloeit voor een deel (155 mln.) terug naar de Staat - enig aandeelhouder van het NOB - Het noodlijdende Nederlands Omroepproductie Bedrijf (NOB) wordt binnen vier maanden gedecimeerd tot een organisatie met slechts 350 medewerkers. De rigoureuze afslankoperatie houdt voor 400 van de 2600 personeelsleden in dat zij binnen drie maanden worden ontslagen.

Van overgebleven personeelsleden zal het salaris worden bevroren of zelfs worden teruggebracht naar 'een marktconform niveau'. Het uit z'n krachten gegroeide facilitaire bedrijf zal binnen dezelfde termijn worden opgesplitst in drie delen waarvan er twee worden verkocht. Alleen de kerntaak van de NOB, het multimedia-uitzendbedrijf dat registreert, bewerkt en uitzendt, zal blijven bestaan.

Media Park

en de publieke omroepen. Staatssecretaris van OC&W Van der Ploeg en minister Zalm van Financiën hebben hun fiat gegeven aan het ingrijpende saneringsplan. De uitverkoop van het NOB is in volle hevigheid ingezet. Tal van commerciële productiebedrijven zijn inmiddels verkocht of staan in de etalage. Toch was dat volgens holdingvoorzitter Marius Jonkhart - ruim een jaar geleden aangesteld om het bedrijf te saneren - nog niet voldoende om concurrerend te kunnen werken.

Mismanagement

Zijn kritiek op het management is vernietigend. "De organisatie is te log en heeft niet ingespeeld op de wensen van de markt. Het NOB heeft zich door mismanagement tien jaar lang uit de markt geprezen zonder maatregelen te nemen. Het ontbrak aan heldere strategie en er waren ongedisciplineerde besluitvormingsprocessen", aldus Jonkhart.

Hij vervolgt: "Daarnaast waren de personeelskosten veel te hoog. De organisatie is afgestemd op een piekvraag. Dat betekende dat we vrijwel het hele jaar door te veel vaste medewerkers hadden rondlopen. Mij rest niets anders dan fors het mes te zetten in zowel het aantal bedrijven als het personeelsbestand. Daarbij worden ook de bovenste treden van de trap geveegd.''

Als alles volgens plan verloopt, zal volgens Jonkhart het overgebleven bedrijf in 2003 weer winst maken en een geschatte omzet van 117 miljoen gulden halen.

Het NOB werd in 1988 verzelfstandigd uit de NOS en zag zich datzelfde jaar geconfronteerd met het wegvallen van de afnameplicht door de publieke omroepen. Vanaf 1995 vond er een structurele daling van de bedrijfsresultaten plaats, vorig jaar werden de boeken gesloten met een verlies van 16 miljoen gulden op een omzet van 623 miljoen gulden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 22 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.