De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 22 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Laurus stopt met Basismarkt

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Laurus stopt vanaf 1 april volgend jaar met de discountformule Basismarkt. De verlieslatende supermarktketen staat nu ruim een jaar te koop. Sinds die tijd doet het supermarktconcern verwoede pogingen om van de prijsbreker af te komen. Tevergeefs. Slechts 61 winkels van de 166 filialen zijn verkocht. De resterende winkels hoopt Laurus alsnog te verkopen. Lukt dit niet voor 1 april, dan is sluiting onvermijdelijk.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Als Laurus er vóór april niet in slaagt om de resterende honderd Basismarkten te verkopen, is sluiting onvermijdelijk.
De Duitse discounter Lidl, aartsrivaal van Aldi, neemt 50 vestigingen van de basismarkt over. Verder gaan er 6 naar Blokker en 5 naar drogisterijketen Kruidvat. De werknemers van de verkochte filialen gaan over naar de nieuwe eigenaren. "Helaas was er geen koper te vinden die alle winkels inclusief hoofdkantoor en de twee distributiecentra wilde overnemen. Maar het was geen optie meer om nog langer te wachten", zegt Laurus- woordvoerder Frank van Ooyen. Over heel 2001 komt het bedrijfsresultaat uit op een verlies van 30 miljoen. "Dat is 2,5 miljoen per maand. Dit moet toch echt een keer stoppen", meent de zegsman, die eraan toevoegt: "Vorige maand werd door Jan Konings, (de nieuwe bestuursvoorzitter van Laurus, red.) het herstelplan gepresenteerd en daar wordt vaart achter gezet. Behalve de Basismarkt, staan de winkels van Spar ook al een tijd te koop. In het supermarktwereldje gaan geluiden dat Abel Slippens, de bestuursvoorzitter van groothandel Sligro, nog altijd aast op de Spar-winkels. "We zijn in een vergevorderd stadium met de verkoop. Over kandidaten kan ik echter niets zeggen", aldus Van Ooyen. Slippens gaf al eerder aan interesse te hebben in de Spar-keten. Sligro, ooit een traditionele groothandel voor supermarkten en instellingen als ziekenhuizen, wil de derde levensmiddelenpartij in Nederland worden. Basismarkt heeft de organisatie echter aan zich voorbij laten gaan. Volgens Slippens is het belangrijk dat de bedrijfsculturen goed bij elkaar passen. "Wij zijn geen prijsvechter. Een overname van de discounter Basismarkt zie ik dan ook niet zitten", zo liet hij bij de presentatie van de jaarcijfers weten. Bij de Nederlandse Spar-Groep zijn 275 zelfstandige ondernemers aangesloten. Begin dit jaar bracht een deel van hen een bod uit op de eigen onderneming. Laurus vond het bod destijds te laag, waardoor de uitkoop niet doorging.

Vakbonden en ondernemingsraad zijn inmiddels op de hoogte van de verkoop van 61 Basismarktsupers. Mocht sluiting van de resterende winkels onvermijdelijk zijn, dan worden de medewerkers van die filialen binnen Laurus herplaatst. De 40 mensen op het hoofdkantoor van de Basismarkt in Zaltbommel en de 150 werknemers van de twee distributiecentra worden eveneens binnen de organisatie herplaatst.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 22 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.