De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 22 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AEX schommelt rond 500
   
 

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs schommelde de AEX-index gisteren voortdurend in de buurt van de 500-puntengrens. Beleggers zochten het vooral in de klassieke fondsen, omdat het kwik op de beurzen wereldwijd daalde. Terwijl het Damrak in de ochtend nog richting de 510 punten leek te gaan, zakte de koers in de laatste minuten onder de psychologisch belangrijke 500-grens. De AEX sloot de handelsdag uiteindelijk 3,23 punten lager af op 498,50. Ook de Midkap-index moest met een verlies van 3,60 punten op 439,60 terug.

Van het optimisme van begin deze week was gisteren weinig meer over. Zeker toen Wall Street lager opende en - na de OESO - ook de Europese Commissie voorspelde dat de economie pas in 2003 weer zal aantrekken. Ook zal volgend jaar voor het eerst sinds jaren de werkloosheid weer stijgen, aldus de commissie, en de gemiddelde inflatie zal dalen tot onder de 2%.

KPN werd flink afgestraft. Het belbedrijf moest maar liefst 17% terug tot 4,99. Het concern kondigde gisteren een aandelenemissie van 5 miljard aan. KPN heeft inmiddels een schuld van maar liefst 22 miljard. "Beleggers zijn KPN zo langzamerhand een beetje zat", denkt een handelaar. De emissie is volgens hem groter dan eerder is aangekondigd. "De verwatering is enorm."

De traditionele fondsen deden het daarentegen goed. Bierbrouwer Heineken won 3,77% op 42,66. Handelshuis Buhrmann ging 1,85% omhoog naar 11 en chemieconcern Akzo Nobel klom 2,2% op 51,75.

ING kwam gisteren met cijfers. "Nou ja cijfers, je moest er wel even naar zoeken in het persbericht", reageerde een analist. "In het ruim 1000 regels tellende schrijven waren slechts 30 regels gewijd aan de resultaten. Het was eenvoudiger om de cijfers en de uitleg over het ziekteverzuim van de secretaresses in het Verre Oosten te vinden dan nadere informatie over de cijfers."

De bankverzekeraar handhaafde de verwachting dat de operationele winst per aandeel over heel 2001 met minimaal 5% zou stijgen. ING maakte over de eerste drie kwartalen een operationele nettowinst van 3,3 miljard bekend. De winst per aandeel kwam uit op 1,71. Het fonds werd 0,1% duurder op 29,82.

De koers van automatiseerder CMG kreeg een flinke klap te verwerken. Het aandeel leverde bijna 9% in en sloot op 4,11. Wellicht had de opvallend sterke koersdaling te maken met de uitspraken van bestuursvoorzitter Cor Stutterheim, die zich in een interview met de Volkskrant liet ontvallen voor het eerste halfjaar van 2002 geen omzetgroei te verwachten. Eerder was hij uitgegaan van een omzettoename van 10% voor het gehele volgende jaar.

"Dat was begin oktober toen we met onze winstbijstelling kwamen. Nu zeg ik, het eerste halfjaar wordt flat, oftewel nul groei. Het tweede halfjaar is nog niet duidelijk", aldus Stutterheim. De bestuursvoorzitter zei verder dat CMG zich voorbereidt op zwaar weer. "Waar het kan, trekken we de broekriem aan." De beurs zegt na te zullen gaan of de verbloemde omzetwaarschuwing niet publieker had gemoeten.

Na enkele weken van stilte rond Laurus liet de supermarktorganisatie gisteren weer van zich horen. Het concern kondigde aan eindelijk te stoppen met de verlieslatende prijsvechter Basismarkt. Volledige verkoop van de formule is niet gelukt, maar beleggers namen blijkbaar genoegen met de verkoop van slechts 61 van de 166 winkels. Het aandeel won 0,4% op 5,06.

Nedlloyd heeft het twee maanden geleden aangekondigde inkoopprogramma van eigen aandelen afgerond. Het bedrijf heeft 1,9 miljoen aandelen gekocht tegen een gemiddelde prijs van 13,90. Het fonds steeg 5,5% op 15,72.

Ook positief nieuws van Océ. De kopieerfabrikant koopt het Britse Practical Print Solutions. De overnameprijs is niet bekend gemaakt. Practical Print Solutions, dat softwareprogramma's voor de distributie van drukwerk vervaardigt, draaide vorig jaar met zestig werknemers een omzet van bijna £15 miljoen. Het aandeel won 1,03% op 9,85.

Mirjam Brinks



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 22 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.