De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 22 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Rode Leger wordt 'beroeps'
   
 

MOSKOU - Rusland begint over ongeveer twee jaar te bouwen aan een volledig beroepsleger, heeft de minister van Defensie, Sergei Ivanov, gisteren bekendgemaakt. Hij noemde het zelf "een historische beslissing". Het uitstel tot 2004 wordt veroorzaakt door de lopende plannen tot hervorming en modernisering van de strijdkrachten.

Vorming van een beroepsleger gaat vele miljarden guldens kosten en alleen al daarom kan dit niet gelijk met de bestaande plannen worden gedaan, verklaarde Ivanov tegenover het persbureau Interfax.

NAVO-relatie

Aan de vooravond van de ontvangst in Moskou van NAVO-secretaris-generaal George Robertson maakte Ivanov ook bekend dat zijn land de samenwerking met de NAVO op volledig nieuwe leest wil schoeien: "Een mechanisme waarin wij als gelijken kunnen optreden, de NAVO-leden en Rusland. Zo zal Rusland stemrecht krijgen, het recht krijgen om besluiten te nemen en alle bestaande vormen van samenwerking met de Permanente Gezamenlijke Raad (van de NAVO) afschaffen. Die werken toch niet, zoals iedereen weet", aldus Ivanov.

Het voornemen tot een nieuwe relatie met de NAVO komt in een periode van sterk verbeterde samenwerking tussen Rusland en het Westen, in het bijzonder de Verenigde Staten. President Vladimir Poetin steunt krachtig de militaire campagne tot uitschakeling van het terrorisme in Afghanistan. Al eerder heeft hij zich laten ontvallen dat Rusland best volledig NAVO-lid kan worden. Maar sommige bondgenoten denken daar anders over en vrezen dat Rusland eerder naar politieke invloed in de verdragsorganisatie dan naar integratie in de militaire taken streeft.

Onder de lopende hervormingsplannen voor de Russische strijdkrachten zijn een doorzichtiger structuur en modernisering van het materieel, maar vooral verbetering van de arbeids- en leefomstandigheden van de militairen. Rusland heeft momenteel 1,2 miljoen mensen onder de wapenen, van wie slechts 150.000 op vrijwillige basis. Onder de huidige plannen moeten de strijdkrachten binnen drie jaar met een derde worden ingekrompen, maar volgens analisten is daar nog niet mee begonnen.

(AP/Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 22 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.