De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 22 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  VN-voedselkonvooien
belaagd door rovers
De Verenigde Naties ondervinden in delen van Afghanistan grote problemen om voedselhulp te verlenen aan de ondervoede Afghaanse bevolking. Hulpkonvooien zijn in de afgelopen dagen geplunderd bij de oostelijke stad Jalalabad, het noordelijke Mazar-i-Sharif en in het zuiden tussen Kandahar en Herat.
De VN zoeken steeds nieuwe en veiliger wegen om de hulp, die ook bedoeld is om de Afghanen door de komende bittere winter te helpen, op de plaats van bestemming te brengen. In delen van het land lukt dat, maar, zo gaf VN-woordvoerder Eric Falt gisteravond toe, op andere plaatsen niet omdat onbewaakte VN-konvooien met vrachtwagens ten prooi vallen aan plunderaars.
De wegen worden sinds de Noordelijke Alliantie de Taliban verder naar het zuiden heeft verdreven onveilig gemaakt door traditionele roversbendes of door losse groepen Taliban, die gebruikmaken van het nu ontstane machtsvacuüm in Afghanistan. Maandag nog vonden vier journalisten de dood toen ze werden overvallen op de weg van Jalalabad naar Kaboel, waarbij zij in een konvooi reisden zonder enige bewaking van de Noordelijke Alliantie.
Deze nieuwe machthebbers in Afghanistan, die voorlopig de macht in handen hebben in de van Taliban gezuiverde gebieden, dat is ongeveer 90 procent van het land, blijkt niet bij machte te zijn de veiligheid te garanderen voor de Verenigde Naties of anderen die door het land moeten reizen.
Voor de VN betekent dit dat er omwegen worden gezocht om voedsel te bezorgen in door hongersnood getroffen gebieden. Ondanks de problemen hebben de VN de hulp wel opgevoerd. Er is haast geboden, omdat de winter spoedig zal invallen. Delen van het bergachtige noorden zijn al nagenoeg onbereikbaar geworden omdat passen daar zijn dichtgesneeuwd.


Probleem

Van onze speciale verslaggever

   
 

Hans Kuitert KABOEL - Falt gaf gisteren toe dat de onveiligheid op de wegen een steeds groter probleem begint te vormen voor de diverse VN-agentschappen, zoals het Wereldvoedselprogramma (WFP), dat de noodhulp moet distribueren. Het aanleveren van die hulp per vliegtuig is slechts in enkele gevallen mogelijk, omdat veel vliegvelden in Afghanistan door de Amerikaanse bombardementen van de laatste 43 dagen onbruikbaar zijn geworden.

Wel is ondertussen het militaire vliegveld Bagram ten noorden Kaboel hersteld. Vanuit de Pakistaanse hoofdstad Islamabad arriveerde hier gisteren de eerste hulpvlucht van de Verenigde Naties.

De VN onderzoeken of er vanaf vliegvelden in Tadzjikistan noodhulp naar afgelegen berggebieden in Afghanistan kan worden gevlogen, waar de hulppakketten dan vanuit de lucht zouden kunnen worden gedropt, zoals de Amerikanen al sinds het begin van de bombardementen doen.

In Kaboel konden gisteren voedsel, dekens en tenten worden uitgedeeld aan de inwoners van de Afghaanse hoofdstad die door de bombardementen dakloos zijn geworden. Zo'n 120 willekeurig uitgekozen families konden de hulpgoederen in een oude school in het centrum van de hoofdstad in ontvangst nemen.

Niet alleen logistieke problemen plagen de VN. Ook de oproep van secretaris-generaal Kofi Annan aan de donorlanden van de diverse VN-organisaties om totaal 664 miljoen dollar te schenken voor humanitaire hulp en verdere reconstructie van Afghanistan, heeft tot nu toe onvoldoende opgeleverd. Er is tot nu toe slechts 279 miljoen dollar toegezegd, dat is 44 procent van het beoogde totaal, aldus Falt, die er overigens aan toevoegde wel goede hoop te hebben dat het streefbedrag alsnog kan worden benaderd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 22 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.