De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 22 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Tessa toch in gesloten inrichting
   
 

door Arianne Mantel en Marjolein Schipper AMSTERDAM - Tessa Termonen, het meisje dat twee jaar geleden slachtoffer werd van een groepsverkrachting in de Amsterdamse Westerparkbuurt, is vandaag toch opgenomen in een gesloten instelling en wel de Rijks Jeugdinrichting Noorderzand in Heerhugowaard. Peggy Termonen, Tessa's pleegmoeder, is geschokt: "Dat is gewoon een gevangenis! Ik snap hier niets van!"

De voogdij-instelling, de William Schrikker Stichting, had bij de kinderrechter om een machtiging voor gesloten plaatsing voor het meisje verzocht omdat ze volgens de stichting dringend behandeling nodig heeft en er in de Amsterdamse dagopvang geen plaats is voor het zwaar getraumatiseerde kind.

Omslag

De kinderrechter liet dinsdag in eerste instantie weten de zaak maximaal een week aan te willen houden om Tessa te bezoeken, maar heeft later die dag tóch opeens een machtiging afgegeven. Een motivatie voor de plotselinge omslag kon gisteren volgens de griffier van de Amsterdamse rechtbank niet worden gegeven.

De William Schrikker Stichting laat bij monde van teamleider Nelly Gruis weten dat Noorderzand juist een goede plaats voor Tessa is: "Het is inderdaad een gesloten rijksinrichting maar niét voor strafrechtelijk geplaatste meisjes. Ze zit niet tussen criminelen, maar tussen meisjes die seksueel zijn mishandeld of bijvoorbeeld door loverboys in de prostitutie zijn gedwongen. In ieder geval meisjes voor wie het goed is dat ze een tijdje in een beschermde omgeving worden behandeld en geobserveerd."

In Amsterdam is inmiddels grote opschudding ontstaan over de afhandeling van de zedenzaak, die door het stadsdeel Westerpark geheim werd gehouden om de buurt niet te stigmatiseren.

Burgemeester Cohen van Amsterdam moet de regie in de afhandeling van het zedenschandaal overnemen. Dat stelt de VVD in de centrale stad in schriftelijke vragen aan Cohen voor. Volgens de VVD is de zaak stadsdeeloverstijgend geworden en moet er nu adequaat worden gehandeld. Cohen kan daar persoonlijk een rol in spelen door het slachtoffer en de familie alsnog hulpmaatregelen aan te bieden.

Burgemeester Cohen zal zo spoedig mogelijk antwoord geven op de vragen. Volgende week zal in de gemeenteraad mogelijk een interpellatie plaatsvinden over de mislukte hulpverlening.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 22 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.