PAPENDAL - Het Omnisportcentrum Apeldoorn heeft nog 25 miljoen gulden van de rijksoverheid nodig om het megaproject voor het (indoor)sportcentrum rond te krijgen. Burgemeester Fred de Graaf van de stad sprak dinsdag bij de presentatie van het initiatief op Papendal de "goede hoop" uit de financiering op korte termijn rond te krijgen.
|
Vliegenthart
...105 miljoen... (Foto: foto Cor Vos)
|
De topsportaccommodatie, met name voor indoor atletiek en baanwielrennen, moet in 2004 gereed zijn. Inclusief kantoren en commerciële functies bedraagt de totale investering 250 miljoen gulden. Van de overheid moet 105 miljoen komen. De gemeente Apeldoorn heeft al 60 miljoen gereserveerd, plus een jaarlijkse bijdrage van 1,2 miljoen in de exploitatie. De provincie Gelderland draagt voor ongeveer 20 miljoen bij.
In het Omnisport is opgenomen een indooratletiek- en wielerhal. In 2000 gaven de KNAU en KNWU een intentieverklaring aan de gemeente Apeldoorn om er voortaan hun A-evenementen te organiseren. De hal wordt bovendien de thuisbasis voor volleybalclub Dynamo. Met name de atletiekbond zit omhoog. Na het wegvallen van Houtrust in Den Haag vinden bijvoorbeeld de Nederlandse kampioenschappen in het Belgische Gent plaats.
Voorzitter Piet van der Molen zette daarom ook de nationale politiek onder druk. "Als de rijksoverheid het ontbrekende bedrag niet overmaakt is het een schande. Als er ooit een kans is zoiets van de grond te krijgen, is het nu. Deze mogelijkheid mogen we niet aan ons voorbij laten gaan." Hij nam alvast een voorschot door aan te geven dat de KNAU Apeldoorn kandidaat stelt voor de organisatie van het EK indoor, in 2007.
De vraag om de 25 miljoen van de rijksoverheid gaat gepaard met een nieuw initiatief van NOCNSF naar het ministerie van VWS. De sportkoepel wil een speciaal fonds voor de financiering van accommodaties en evenementen. Het is een van de acties die kracht bijzet aan de roep om meer geld van regeringswege, om de sportieve successen van Sydney 2000 in de toekomst te kunnen uitbouwen.
Directeur Topsport Marcel Sturkenboom van NOCNSF lichtte toe dat de gedachte uitging naar een eenmalige -eerste- injectie van zo'n 150 miljoen gulden (65 miljoen euro) in het fonds, om vervolgens te komen tot een structurele inleg. Ook de sportwereld zelf wil een bijdrage leveren.
Sturkenboom kon niet zeggen waar bij een succesvolle lobby de eerste vrijgekomen middelen naar toe gaan, maar duidelijk is dat Apeldoorn hoog op de prioriteitenlijst staat. Het initiatief daar maakt inmiddels met Papendal (trainingscentrum), Zeist (onder andere KNVB) en Eindhoven (zwemmen) deel uit van de lijst van de vier grote en meest aansprekende projecten in dit opzicht.