AMSTERDAM - De Amsterdamse kantorenmarkt wordt harder getroffen door de vertragende economie dan elders in Nederland. Oorzaak is de malaise in de ict-industrie. De hoofdstad herbergde relatief veel internetbedrijven in vergelijking met andere gebieden in Nederland. Daar heeft de Amsterdamse markt, goed voor ruim 20% van het nationale kantorenaanbod, de vruchten van geplukt, maar inmiddels is de stemming 180 graden gedraaid.
Tot die conclusie komen de partners van het Nederlandse vestiging van makelaarsbedrijf Colliers. Inmiddels is de leegstand in de hoofdstad opgelopen tot zo'n 4 à 5%. Een jaar geleden was dat nog maar 1,5%. ,,Toen moest iedereen die kantoorruimte wilde, keurig achteraan in de rij aansluiten", aldus Colliers-partner Pim van der Noordaa. ,,De snelheid van de huidige omslag is ongekend."
Verwacht wordt dat de Amsterdamse kantorenmarkt de komende twaalf maanden verder verslechtert. ,,Wij verwachten de komende twaalf maanden extra aanbod en een voortgaand afvlakkende vraag." In het slechtste geval zou de leegstand op de Amsterdamse markt in de genoemde periode wel nog eens met 3 procentpunten kunnen toenemen, vrezen de makelaars. Dat betekent een leegstand van 7,5%. Reëel is volgens de Colliers-makelaars een leegstand van 6 à 6,5%.
Voor kantoorverhuurders zijn de druiven extra zuur. Naast de oplopende leegstand, zijn de huurprijzen teruggelopen. ,,In de toptijd konden we voor de toplocaties prijzen vragen van Hfl.800 tot Hfl.1000 per vierkante meter. Dan praten we over kantoorruimte op de Zuidas en het WTC op Schiphol. Ict-bedrijven maakte het niet uit hoeveel ze betaalden."
Die prijs is inmiddels teruggevallen tot Hfl.700", licht partner Norbert ter Mors toe. Ter vergelijking: op het Weena in Rotterdam kun je voor Hfl.400 per vierkante meter nog terecht. Voor potentiële huurders wordt het weer interessant. ,,Er kan weer onderhandeld worden over de huurprijs en andere zaken."
Beleggers zullen nog niet hoeven te vrezen, meent Jeroen van Spaendonck, partner nummer drie. Want alhoewel het aanbod nog fors zal stijgen door de grote hoeveelheid bouwactiviteiten, kopen de grote vastgoedfondsen alleen een verhuurd kantoorpand of met een huurgarantie voor meerdere jaren. Het zijn de vastgoedontwikkelaars die daarvoor op de blaren moeten gaan zitten. In Amsterdam wordt nog volop gebouwd. ,,Er is nog voor zeker een jaar aan nieuwe gebouwen onderweg", aldus Van Spaendonck.
De ict-hype begon in 1997. Al snel was nauwelijks meer sprake van leegstand op de Amsterdamse kantorenmarkt. Maar het aantal verhuurde vierkante meters lijkt even hard terug te vallen als de opkomst in de eerste jaren van de ict-hype. ,,Er werd veel kantoorruimte gehuurd op groei: er werden meer vierkante meters gevraagd dan op dat moment noodzakelijk. En dan is er nog het voorbeeld van de Amerikaanse netwerkleverancier Cisco Systems. Dat bedrijf zal maar een deel van zijn kolossale Amsterdamse hoofdkantoor in gebruik nemen. De rest wordt onderverhuurd", vertelt Van der Noordaa. Inmiddels beperkt de malaise zich niet alleen meer tot de ict-sector. Ook de bedrijven in de oude economie maken pas op de plaats.
De Australisch/Amerikaanse makelaarsgroep Colliers is een relatief nieuw gezicht op de Nederlandse kantoren- en beleggingsmarkt. Vorige maand, werd na enkele jaren van afwezigheid weer een kantoor geopend in ons land. Daarvoor werden drie oud-directeuren van de Nederlandse makelaarsgigant Zadelhoff uitgekozen. Zij werkten al enige tijd samen onder de naam NMS. ,,Door de aanwezigheid van een aantal grote institutionele beleggers en zoekende partijen op de kantorenmarkt was het noodzaak om weer een kantoor in Nederland te openen", besluit Ter Mors.