AMSTERDAM - De effectenbeurs van Amsterdam heeft gisteren gebalanceerd op de 500-puntengrens. De hele handelsdag was sprake van een negatief sentiment. De AEX-index sloot uiteindelijk nipt boven de psychologische grens op 501,73 punten. Dat is een daling van 7,37 punten, ofwel 1,45%. KPN was een belangrijke verliezer, nadat hernieuwde geruchten over een claimemissie de ronde deden.
Opvallend was echter vooral de deal van VendexKBB. "Een vreemde overeenkomst ", noemt Petra Rinsma van SNS Securities de verkoop van speelgoedketen FAO Schwarz aan het Amerikaanse The Right Start. "Als 't tegen zit moeten ze zelfs geld toeleggen." Vendex krijgt immers in aandelen The Right Start uitbetaald en wel 5 miljoen stukken. "En het zijn preferente aandelen. Deze moeten dus eerst omgezet worden in gewone aandelen om ze vervolgens te kunnen verkopen", legt Rinsma uit. Voor de omzetting is dan ook nog eens toestemming van de toezichthouder (SEC) nodig.
Ondanks de niet alledaagse verkoop, denkt de marktkenner dat het goed is dat de warenhuisketen eindelijk van de zwaar verliesgevende speelgoedketen af is. De omstandigheden om te verkopen worden steeds moeilijker. Volgens verschillende analisten had de detailhandelsorganisatie misschien eerder tot verkoop moeten besluiten. "Maar, vorig jaar wilden ze er nog te veel voor hebben. Je kunt dus rustig stellen dat ze te hebberig zijn geweest", meent één van hen.
Weg is weg lijken ze bij de warenhuisketen te denken. "En daar hebben ze natuurlijk ook wel een beetje gelijk in", meent Sander van Oort van effectenbank Stroeve. "De speelgoedmarkt gaat al jaren slecht, dus veel gegadigden die er brood in zien, zullen er niet zijn", zegt de analist, die eraan toevoegt: "Voor dit jaar moeten ze gewoon de last nemen en dan volgend jaar schoon beginnen." De financiële wereld is het er dan ook unaniem over eens: Vendex moet nu het verlies nemen en zich concentreren op de toekomst. In Nederland wacht daar immers nog zorgenkindje Vroom & Dreesmann.
Beleggers reageerden enthousiast op de verkoop van de Amerikaanse speelgoedtoko. Het aandeel VendexKBB werd twee eurokwartjes duurder (4,95%) op 10,60.
Minder gelukkig werd er echter gereageerd op de geluiden over een spoedige claimemissie van het in zware schulden verkerende KPN. Het telecombedrijf sloot gisteren 8,79% lager op 602.
Eveneens werd bekend dat KPN zijn miljardenschuld in ieder geval niet kan verkleinen door de verkoop van het vaste netwerk. Hiertoe kregen de telecommers onlangs door een bankenconsortium een verbod opgelegd. Het bankenconsortium, waar KPN sinds enkele maanden een kredietfaciliteit heeft van 2,5 miljard, bestaat uit onder meer ABN Amro, ING, Rabobank, JP Morgan, Citibank en Deutsche Bank. De banken willen niet dat het vaste netwerk, voor 100% eigendom van KPN, vervreemd wordt, aangezien het verreweg de belangrijkste inkomstenbron van het bedrijf is. Overigens heeft KPN tot nu toe altijd aangegeven zijn vaste netwerk niet te willen verkopen.
Bij de KPN-deelneming KPNQwest wordt haast gemaakt met de vorige maand aangekondigde reductie van het personeelsbestand. Tijdens de overname van de Europese glasvezelactiviteiten van de Amerikaanse branchegenoot Global Tele Systems (GTS) werd bekend dat de fusie ruim een kwart van de huidige arbeidsplaatsen overbodig zou maken. Inmiddels wordt overleg gepleegd met de ondernemingsraad over de reorganisatie. Bij de Nederlandse vestigingen zouden 140 banen moeten verdwijnen. KPNQwest sloot 7,17% lager op 8,03.
Opmerkelijk was verder dat Koninklijke Olie tegen de trend in 4% steeg. Deze koersstijging hielp het verlies van de AEX-index te beperken. Gisteren waren er her en der geluiden te horen dat de olieprijs voorlopig niet verder zal zakken. Het aantal nieuwe vondsten van belangrijke olievelden is de laatste tijd opmerkelijk klein geweest. Dat kan een tegenwicht bieden tegen de onmacht van de olielanden om te komen tot afspraken over de beperking van de productie. In de financiële sector stond ING onder druk met een verlies van 1,5%. De bankverzekeraar publiceert vandaag kwartaalcijfers en beleggers zijn bang voor tegenvallers. Aegon werd meegetrokken en verloor ook 1,5%.
Chemiebedrijf DSM was aanvankelijk een van de schaarse winnaars, maar uiteindelijk noteerde dit aandeel toch nog 1% lager.
Bart Mos