De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 19 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Prijsvechter van
zéér grote klasse

Van onze Telesportredactie

   
 

SYDNEY - Het golf heeft Tiger Woods, het tennis Lleyon Hewitt. Een vent van 20 jaar uit Adelaide met de charme van een schooljongen en het karakter van een prijsvechter. Die Hewitt veroverde in drie maanden de tenniswereld. Na de US Open titel op 9 september in New York werd hij vrijdag de jongste nummer één van de wereld en won hij gisteren zijn eerste toernooi als de beste onder de besten. Hij pakte op grootse wijze de Masters Cup in Sydney. In minder dan twee uur versloeg hij Sébastien Grosjean in de finale in drie sets: 6-3, 6-3, 6-4. De dag ervoor had hij zeven games afgestaan aan Juan Carlos Ferrero (6-3, 6-4).

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 27kb)
(Foto: REUTERS)
De machtige SuperDome in Sydney, waar in een week tijd ruim 90.000 toeschouwers naartoe trokken, was na de victorie van Hewitt te klein. Gewikkeld in de Australische vlag werd hij door de wild enthousiaste fans bedolven onder een spaghettibrij van gele en blauwe confetti. Hewitt raakte ontroerd, maar verloor nooit de controle over zijn emoties. "Ik mag", zei hij na afloop, "dit succes niet naar mijn hoofd laten stijgen. De finale van de Daviscup komt er aan."

Hewitt werd de officieuze wereldkampioen in het mannentennis. De winst in Sydney betekende de zesde toernooizege in dit jaar en de twaalfde sinds hij in '98 prof werd. Hij verdiende in Sydney 3,25 miljoen dollar (ruim 8 miljoen gulden) en voerde daarmee zijn verdiensten aan prijzengeld in 2001 op tot 5,5 miljoen dollar (13,75 miljoen gulden).

De dollars vertroebelden allerminst zijn nuchtere kijk op het leven. "Geen idee", antwoordde op de vraag wat hij met zijn miljoenen ging doen. "Ik heb weinig uitspattingen. Bezit geen huis, geen auto. Eigenlijk ben ik een heel eenvoudige jongen, fan van de Adelaide Crows (Australisch football) die af en toe een rondje golft." En boyfriend van de Belgische Kim Clijsters die gistermorgen in de SuperDome naast zijn ouders vanaf de tribune toekeek.

Zo ontspannen Hewitt in de laatste dagen oogde, zo nerveus opende hij de Masters Cup. Hij verloor de allereerste set van Grosjean in de voorronde en had moeite het openingsduel naar zijn hand te zetten. "Na die overwinning", keek de Australiër terug, "viel de spanning van me af. Daarna stond ik vrij relaxed te spelen." Hij stond geen set meer af in het lucratieve onderonsje van de acht beste spelers van dit jaar.

Kort voor de halve finales dreigde een liesblessure spelbreker te worden. "Mijn lies speelde op en veertien dagen voor de finale van de Daviscup wilde ik weinig risico nemen." Hij ging toch de baan op, sloeg de Spanjaard in 66 minuten van de vloer en vloog in de eindstrijd tegen Grosjean, straks in de Daviscup-finale opnieuw zijn tegenstander (op gras in Melbourne), als een werveldwind over het hardcourt.

In de finale verloor Hewitt één keer zijn opslag, Grosjean vijf keer. De Fransman sloeg veruit de meeste winners (31-12) maar ook de meeste afzwaaiers (47-19). Hij raakte in de driesetter steeds gefrustreerder over de snelheid, het voetenwerk, de vastheid en het zelfvertrouwen van zijn opponent, die vanaf de baseline het duel controleerde.

Dat zelfvertrouwen bezit Hewitt sinds zijn winst op de US Open. "Die eerste grand slamzege", keek hij terug, "betekende voor mij de echte doorbraak. Sinds die dag weet ik dat ik van iedereen kan winnen." Vijf jaar eerder zoemde zijn naam voor de eerste keer door de tenniswereld. Met 15 jaar en 11 maanden werd hij in januari '97 op de Australian Open de jongste qualifier ooit.

Hij stapte als nummer 797 de profwereld binnen en won begin '98 zijn eerste toernooi als 550e van de wereld. In zijn geboorteplaats Adelaide, voor zijn eigen fans. Een ster was geboren. Een geschenk voor de marketingbedrijven met de aantrekkingskracht van een magneet op sponsors. Een tweede Tiger Woods.

"Hewitt", voorspelde Mark Markson, de bekendste sportmanager in Australië, zonder blikken of blozen, "is in de komende vijf jaar goed voor 200 miljoen dollar." Als hij heel blijft tenminste, want hoezeer hij de tenniswereld ook naar zijn hand zette in de herfst van dit seizoen, zijn speelstijl is uiterst krachtenverslindend. Hewitt kan daar na de triomftoer echter geen moment mee zitten.

Sydney. Masters Cup, 9 miljoen gulden. Halve finales: Grosjean (Fra/7) - Kafelnikov (Rus) 6-4 6-2, Hewitt (Aus/2) - Ferrero (Spa/4) 6-4 6-3. Finale: Hewitt - Grosjean 6-3 6-3 6-4.

Champions Race, eindstand: 1. Hewitt (Aus) 873 punten, 2. Kuerten (Bra) 771, 3. Agassi (VSt) 704, 4. Kafelnikov (Rus) 618, 5. Ferrero (Spa) 608, 6. Grosjean (Fra) 558, 7. Rafter (Aus) 557, 8. Haas (Dui) 457, 9. Henman (Eng) 420, 10. Sampras (VSt) 388, 26. Schalken 228, 93. Siemerink 60, 102. Wessels 54, 120. Sluiter 40, 130. Kempes 32, 164. Van Lottum 15, 207. Wassen 6.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 19 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.