De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 19 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Historische dag voor BT
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
BT doet waar KPN nog niet in slaagde: het brengt zijn mobiele dochter naar de beurs. (Foto: REUTERS)
LONDEN - De snelle ontrafeling van British Telecom, waarvan in Nederland Telfort onderdeel uitmaakt, krijgt vandaag zijn beslag met twee aparte beursnoteringen voor de mobiele tak in Londen en New York. De afgesplitste mobiele dochter heeft op haar geboortekaartje de naam mmO2 staan.

De eerste twee letters zijn de afkorting voor mobiel en multimedia. O2, de formule van zuurstof, is volgens bestuursvoorzitter Peter Erskine (50) gekozen als merknaam, omdat uit consumentenonderzoek bleek dat het een positieve klank had en gemakkelijk was om te onthouden. Het hoofdkwartier van de 15.000 werknemers tellende internationale maatschappij komt in West-Londen en zal uit niet meer dan 200 werknemers bestaan.

Het is niet de bedoeling om veel geld te steken in een reclamecampagne om de naamsbekendheid te vergroten. "Zeker geen miljoenen. De bekendheid komt vanzelf", aldus Erskine tijdens een speciale kennismakingslunch. Met de beursintroducties in Londen en New York loopt mmO2 voor op de plannen van KPN om KPN Mobile naar de beurs te brengen.

De beursgang van KPN Mobile werd vorig jaar uitgesteld vanwege een mogelijke overname door het Spaanse Telefónica. Nadat het Japanse NTT Docomo een belang in KPN Mobile had genomen, leek nieuw kapitaal via een beursgang niet langer noodzakelijk, al worden de mogelijkheden daartoe opnieuw bekeken. In de raad van commissarissen bij mmO2 is als enige Nederlander oud-VVD minister Neelie Kroes (non-executive) opgenomen.

Zij is volgens Erskine, die aan salaris 1,8 miljoen gulden opstrijkt (plus eenzelfde bedrag aan aandelenopties), gekozen vanwege haar uitstekende contacten met 'Brussel' en de Nederlandse politiek. Kroes ontvangt voor haar commissariaat jaarlijks bijna 110.000 vergoeding. Zij is ook onder meer commissaris bij NIB Capital, Nedlloyd, Ballast Nedam en NCM Holding.

Het nieuwe mobiele telefoniebedrijf telt circa 16,5 miljoen klanten in Groot-Brittannië, Duitsland (Viag Interkom), Ierland (BT Cellnet en Esat Digifone) en Nederland (Telfort).

De totaalomzet van deze bedrijven was eind maart circa 12,5 miljard, hetgeen 22% meer was dan het jaar daarvoor. Ongeveer twee miljoen aandeelhouders van British Telecom is aandelen aangeboden van mmO2. Zij ontvangen voor één aandeel BT één aandeel mmO2 en één aandeel van te vormen BT Groep. Het ontvlechten van de mobiele- en vaste telefoon-tak maakt deel uit van de strategie om de enorme schuldenlast van het moederbedrijf van zich af te schudden. De schuld bedroeg in maart, nadat British Telecom veel geld was kwijtgeraakt tijdens biedingen op de derde generatie mobiele netwerken (UMTS), liefst 108 miljard. Inmiddels is die last door het afstoten van belangen en verkoop van dochterbedrijven teruggebracht tot 63.

Het nieuwe mmO2 neemt Hfl.1,75 miljard van die schuld over, hetgeen volgens analisten van de Londense City betekent dat het mobiele bedrijf meteen een gemakkelijk doelwit is voor een overname. Peter Erskine spreekt dit tegen. "Telecombedrijven hebben momenteel geen geld in kas voor overnames." Hij verwacht in 2003 het break-even punt te hebben bereikt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 19 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.