De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 19 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Elf september drukt groei
nog zeker zeven maanden

Van een onzer verslaggevers

   
 

OTTAWA - Het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) verwacht pas in de tweede helft van volgend jaar economisch herstel. Tot die tijd blijven de gevolgen van de aanslagen van 11 september een domper zetten op de wereldeconomie.

Eerder deze week stelde het IMF het groeicijfer voor de wereldeconomie voor volgend jaar al bij van 3,5 naar 2,4%. Het afgelopen weekeind werd bekend dat het IMF voor de eurozone volgend jaar slechts 1,3% groei ziet, in plaats van 2,2%. Met die 1,3% is het IMF zelfs nog iets pessimistischer dan de Europese Commissie bij háár laatste herziening.

Dat bleek het afgelopen weekeind in het Canadese Ottawa, waar ministers van Financiën van de zogeheten Groep van Twintig (G-20) bijeen waren. Samen met vertegenwoordigers van IMF, Wereldbank en Europese Unie (waaronder ECB-baas Wim Duisenberg) zaten Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, India, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Rusland, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Turkije, Engeland en de VS aan tafel.

De G-20 werd in 1999 opgericht om vroegtijdig onevenwichtigheden in de wereldeconomie te traceren zodat zaken als een Azië-crisis niet meer uit de lucht kunnen komen vallen. In feite heeft de groep van zeven rijkste industrielanden de meest ontwikkelde van de ontwikkelingslanden als gesprekspartner.

Volgens het IMF is er ondanks alle rentedalingen in de wereld nog steeds ruimte voor verdere neerwaartse aanpassingen van de rente om de aangeslagen economie op te peppen. De G-20 reageerden niet ongenegen. "We hebben sinds 11 september alles gedaan om de markten te stabiliseren; we zijn bereid eventuele verdere maatregelen te nemen", zo luidde het in de slotverklaring. Het zinspelen op verdere renteverlagingen komt op een moment dat een internationale recessie dreigt in weerwil van de reeks renteverlagingen in de afgelopen maanden.

Met name de Amerikaanse economie blijkt een harde tik te hebben gehad van de aanslagen en groeit dit jaar nog maar 1,1% en slechts met 0,7% in 2002. De eerste tijd is nog sprake van een recessie en dan gaat het langzaam beter. De Amerikaanse minister van Financiën Paul ONeill bestreed zaterdag in Ottawa de IMF-prognoses. Volgens hem staat de Amerikaanse economie er beter voor en is dit voorjaar al een licht herstel te verwachten.

Ook de 'gevorderde' ontwikkelingslanden binnen de G-20 confirmeerden zich aan de gezamenlijke inspanningen om de financieringsroutes van terroristen bloot te leggen en af te snijden. Maar het IMF is niet van plan op te gaan treden als een soort internationale financiële politieagent, zo bleek na afloop van de vergadering van het IMFC. Dit beleidsbepalende orgaan van het IMF met daarin afgevaardigden van de belangrijkste van de 183 lidstaten bepaalde wél dat de lidstaten uiterlijk op 1 februari 2002 maatregelen moeten hebben genomen om de financiering van terrorisme tegen te gaan, zoals het analyseren van verdachte fondsen en transacties.

Alle deelnemers waren het daar uiteindelijk mee eens, inclusief Saoedi-Arabië. In woord steunt dit land de VS-campagne tegen het terrorisme, maar tegelijkertijd staat het onder druk van Arabische groeperingen die achter Osama bin Laden staan, uiteindelijk toch een verbannen Saoedische staatsburger.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Zoals gebruikelijk werden wel de ruiten ingeslagen van McDonalds. (Foto: AFP)
De IMF-vergadering in Ottawa trok uiteindelijk 2000 demonstranten, veel minder dan de 5000 die waren verwacht. De felste demonstraties vonden plaats tijdens de WTO-top twee jaar geleden in Seattle en vorig jaar tijdens de IMF-jaarvergadering in Praag. Nu was het rond het vriespunt en het waterkanon deed de rest. Zoals gebruikelijk werden wel winkelstraten en de gevel van McDonalds in puin geslagen. Er werden 20 arrestaties verricht en enkele traangasgranaten afgevuurd, allemaal dichtbij het vergadercentrum.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 19 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.