De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 19 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Kijk, voel, kantel en schijn
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Zijn de vier batterijtjes van de eenvoudige uv-pen leeg, dan kun je er altijd nog mee schrijven (of natuurlijk de batterijen vervangen).
HAARLEM - Naast kijken, voelen en kantelen zouden ontvangers van eurobiljetten ook moeten krassen om er zeker van te zijn dat ze echte eurobiljetten ontvangen, schreef deze krant eerder. De ultraviolette lamp - de meest gebruikte manier om vals van echt geld te onderscheiden - zou daarnaast niet langer betrouwbaar zijn en ook niet in je binnenzak passen. Onzin, weet Ed Fien van de firma Connector. Zijn ultraviolette lichtpen past in elke zak en uv-licht is heel betrouwbaar. "Elke bank heeft een uv-lamp staan en dat is echt niet voor niets."

'Kijken, voelen, kantelen' is het ezelsbruggetje van de Europese Centrale Bank zelf, die de nieuwe eenheidsmunt uitgeeft. Het advies om vooral ook te krassen kwam van Ton Serraarens van im- en exportbedrijf IIxII. Die hoopte een maand geleden op korte termijn zijn Euro-quick-tester in de schappen te hebben liggen, een stift waarmee valse bankbiljetten binnen enkele seconden kunnen worden onderscheiden van echte. Eén kras op een biljet was genoeg: kleurt die onmiddellijk donker, dan is het betreffende briefje verdacht; licht-ie citroengeel op, dan kan worden aangenomen dat het biljet echt is, legde Serraarens de werking van zijn tester uit.

Eén van voordelen van de quick-tester - of, om in marketingtermen te blijven: een uniek verkoopargument - was dat de stift van Serraarens in binnenzakken past. "Dat doet mijn uv-lichtpen ook", reageerde Ed Fien niet lang nadat Serraarens zijn uitspraken deed. Fiens uv-pen produceert een bundel ultraviolet licht, waarmee fluorescerende inkt, strippen én vezels zichtbaar worden. Laten deze fluorescerende vezels nu ook in eurobiljetten zitten.

"Onder ultraviolet licht blijft het papier van eurobiljetten donker", valt te lezen op de website van De Nederlandsche Bank (DNB). "In het papier zijn vezels verwerkt, die oplichten in de kleuren rood, blauw en groen." Fien laat het graag even zien en inderdaad: in de briefjes van tien en twintig euro die hij na ondertekening van een hoop formulieren van zijn huisbankier heeft meegekregen, lichten her en der korte streepjes op.

De fluorescerende inkt, strips en vezels zitten niet alleen in eurobankpapier, maar ook in andere bankbiljetten, paspoorten, cheques, rijbewijzen en zelfs credit cards. Al deze waardepapieren kunnen volgens Fien met zijn uv-pen op echtheid worden getest. "En het gaat verder", aldus Fien. "Met een uv-stiftje kun je ook je waardevolle bezittingen markeren." De mogelijkheid om ze vervolgens met uv-licht te identificeren, maakt het voor dieven onaantrekkelijker om de bezittingen mee te nemen, meent-ie.

De pen van Fien is er in twee varianten: een relatief eenvoudige, waar je ook mee kunt schrijven, en één in een luxe geschenkverpakking, waarmee dat niet kan. Deze tweede 'pen' heeft echter als bijkomende 'gadget' dat je het uv-lampje los kunt schroeven en kunt gebruiken als sleutelhanger. "Vooral voor marktkooplieden is zoiets heel handig", weet Fien, die de pennen voor 100 tot 130 per stuk in de winkel hoopt te kunnen krijgen.

Ze zijn nog niet op de markt, maar Fien werkt al aan een uitgebreide, derde variant van de pen. "Ik verklap u misschien een geheimpje als ik zeg dat onder meer de handtekening van Wim Duisenberg magnetisch is." 'Italiaanse vrienden' van Fien hebben een apparaatje ontwikkeld dat op die magnetische miniveldjes reageert: de mini money detective piept en een groen lampje licht op, laat Fien de werking ervan zien. "Ik wil de detector combineren met de pen", aldus Fien. Kijken, voelen, kantelen en krassen moet zo: kijken, voelen, kantelen, schijnen en piepen worden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 19 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.