De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 16 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Vlucht uit auto te
water te moeilijk

   
 

door Dominique Weesie DEN HAAG - De kans om heelhuids uit een auto te komen wanneer deze te water raakt, wordt door de oprukkende elektronica in wagens steeds kleiner. Het gaat om voertuigen met automatische deurvergrendeling die door kortsluiting onbedoeld op slot schieten of niet meer ontgrendeld kunnen worden. Hetzelfde geldt voor niet werkende elektrische ramen en schuifdaken, waardoor bestuurders geen kans zien het voertuig op tijd te verlaten.

Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van de Raad voor de Transportveiligheid. De resultaten zijn zo alarmerend dat de Raad direct een grootscheeps onderzoek is gestart naar verdrinkingsongevallen met personenwagens. Zo heeft woordvoerder H. Ligteveld desgevraagd bevestigd.

Overlevingskans

Ook gelaagde voor- en achterruiten maken de overlevingskans er volgens de eerste bevindingen niet groter op. Ze zijn veel moeilijker stuk te slaan en wanneer ze ook nog eens door middel van lijm zijn bevestigd, is het vrijwel onmogelijk de ruit eruit te duwen. Duurdere automerken, als Audi, BMW, Mercedes en Volvo voorzien enkele modellen tegenwoordig zelfs van gelaagde zijruiten, onder meer voor een betere beveiliging tegen diefstal. Nadeel is echter dat, wanneer deze wagens te water raken het voor bestuurders nog moeilijker wordt aan de verdrinkingsdood te ontsnappen.

Uit cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat in ons land jaarlijks 750 tot 800 ongevallen plaatsvinden waarbij een auto te water raakt. Bij die ongevallen komen gemiddeld 30 tot 35 inzittenden om het leven. Ten opzichte van een 'gewoon' ongeluk op de weg is de kans op overlijden bij een auto te water maar liefst 16 keer zo groot.

Cursussen

De verkeersveiligheidsorganisatie 3VO zegt naar aanleiding van deze cijfers te bekijken of het aantal cursussen 'auto te water' op korte termijn kunnen worden uitgebreid. 3VO stelt dat automobilisten dan natuurlijk wel volledig moeten kunnen vertrouwen op de elektrische apparatuur van hun voertuig. "En nu blijkt dus dat die techniek faalt, zodra deze in aanraking komt met water," stelt zegsman B. Woudenberg.

In totaal bekeek de Raad negen verdrinkingsongevallen. Twee hiervan, waaronder een politieauto uit Edam waarmee in 1998 drie agenten door verdrinking om het leven kwamen, werden ook aan een technisch onderzoek onderworpen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 16 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.