De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 15 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Duitsers bemachtigen in hartstochtelijk duel (4-1) op valreep WK-ticket
ONZE OOSTERBUREN
GAAN WEL

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
De Duitse voetballers Thomas Linke, Marko Rehmer, Carsten Ramelow en Bernd Schneider vieren feest nadat het WK de 'Mannschaft' niet meer kan ontgaan. (Foto: REUTERS)
Niet om het een of ander, maar de Oekraïners leken wel omgekocht. Of slaapdronken misschien? Want ze leverden een wanprestatie van de eerste orde. De Duitsers wonnen alle duels. Het was feest in Dortmund en in de miljoenen huiskamers van onze oosterburen. Ondanks alle bijtende kritieken leverde de 'Mannschaft' op het moment suprême een grandioze prestatie. Ook na rust was het 'O, was bist du schön' niet van de lucht, toen Ballack met zijn tweede treffer de ongelooflijke 4-0 op het bord bracht. Tijd voor Völler om de ex-captain Oliver Bierhoff te brengen. Hij werd als breekijzer achter de hand gehouden in het geval dat de Oekraïne van beton bleek. Daar bleek - al maakte Andrej Sjevtsjenko er in de slotminuut nog 4-1 van - Het is een hard gelag, maar onze oosterburen gaan wel naar Azië. In een adembenemend spektakel wist Duitsland zich gisteravond via een zijdeur voor het WK te plaatsen. Nadat de eerste en noodzakelijk geworden play-off in Kiev gelijk eindigde (1-1), moest de Oekraïne er gisteravond aan geloven. Heel eenvoudig kwam 'Die Mannschaft' aan het felbegeerde ticket. De hartstochtelijk meelevende fans in het volgepakte Westfalen-stadion hielpen de drievoudig wereldkampioen over het dode punt heen. De sensationele (4-1) overwinning, die in een stief kwartiertje (!) gestalte kreeg, bracht na het laatste fluitsignaal van de Portugees Melo Perreira een golf van emoties teweeg. Geen Duitser hield het op dat moment droog. Spelers maakten een ereronde voor de doldrieste toeschouwers, terwijl op de VIP-tribune de beide presidenten van de Deutscher Fussball Bund, Gerhard Mayer-Vorfelder en Franz Beckenbauer, elkaar gelukzalig om de nek vlogen. De eer van een hele voetbalnatie was gered. En dat moest natuurlijk worden gevierd.

Vluchten kon op deze gedenkwaardige avond dus niet meer. Het was voor de Duitsers alles of niets. "Bitte", smeekten de fans, "erlöst uns, wir wollen zur WM"; ofwel: alsjeblieft, verlos ons, want wij willen naar het WK. "

Hoe ver de gekte ging: de hulp van parapsycholoog Uri Geller werd ingeroepen en een reporter van Bild had de dag voor de eerste wedstrijd in Kiev een geluksmunt in het vijfmetergebied begraven. Toeval of niet, maar daar stond op een gegeven moment wel Michael Ballack klaar om de gewichtige gelijkmaker te scoren. Typisch Duits. Want als het om een grote sportprestatie gaat, dan staat de hele 'Heimat' er achter. Dan komen er plotseling krachten los die voor ons, nuchtere Hollanders, niet te bevatten zijn.

"Het grote gevecht is nu", deed teamchef Völler, wiens vader Kurt (72) bij Duitsland-Engeland (1-5) een hartaanval kreeg, de adrenaline door de zwart-rood-gele aderen van de 52.000 gelukkigen in het Westfalen-stadion nog sneller stromen. In vergelijking met de eerste barrage in Kiev (1-1) had hij zijn elftal op twee plaatsen gewijzigd. De lichtgewichten Gerald Asamoah van Schalke'04 en Alexander Zickler van Bayern München maakten plaats voor de herstelde 'bomber' Carsten Jancker (Bayern München) en sprintertje Oliver Neuville (Bayer Leverkusen).

Een invuloefening werd het gisteravond in de vrieskist van Borussia Dortmund. De slimme Valeri Lobanovski, het wandelende standbeeld van de Oekraïners, had weliswaar een meesterlijk plan uitgedokterd dat de Duitsers aan het wankelen moest brengen. In de praktijk kwam daar echter weinig (lees: niets) van terecht. Want in iets meer dan een kwartier konden de Duitsers de koffers al in de gang zetten. Eerst mocht Ballack in de vierde minuut raak koppen, acht minuten later was het zijn clubgenoot Neuville die voor 2-0 zorgde. Over een droomstart gesproken! De fans konden hun ogen niet geloven en ontketenden een ware heksenketel. Men was nauwelijks bekomen van deze ongelooflijke ontknoping of Rehmer zette met het derde doelpunt van de avond de deur wagenwijd open naar Zuid-Korea en Japan. 3-0 voor 'Die Mannschaft'! Niemand had dat van te voren ook maar durven dromen.

niets van. Sterker, de ploeg stond zo stil als een standbeeld. Het leek hun coach wel...

Duitsland-Oekraïne 4-1 (3-0). 4. Ballack 1-0, 11. Neuville 2-0, 15. Rehmer 3-0, 51. Ballack 4-0, 90. Sjevtsjenko 4-1. Scheidsrechter: Melo Pereira (Por). Toeschouwers: 52.000.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 15 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.