De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 15 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AEX net onder de 500
   
 

AMSTERDAM - Winstnemingen aan het einde van de dag hebben de Amsterdamse effectenbeurs gisteren toch weer in de min gedrukt. De AEX-index, die aanvankelijk weer royaal boven de psychologische grens van 500 punten was gekomen (506,41), sloot daardoor op 494,24, dat was per saldo 2,11 punten verlies.

De vriendelijke stemming van eerder op de dag was vooral ingegeven door de fors hogere koersen van de voorgaande avond op de Amerikaanse effectenbeurs in Wall Street. Daar leidden de successen in de strijd in Afghanistan tot een waar feestje. Een feestje, dat aan het Damrak werd voortgezet en tot in de middag leek te kunnen worden voortgezet na de publicatie van meevallende detailhandelsverkopen in de Verenigde Stagen over de maand oktober.

Het mocht echter niet zo zijn. Veel beleggers besloten de op papier behaalde koerswinsten om te zetten in klinkende munt.

De gebeten hond was gisteren de gehele dag UPC. Van de koers van het kwakkelende concern bleek nog eens 0,07 af te kunnen op 0,51. Eerder op de dag was het aandeel zelfs op 0,37 verhandeld. Dat was nog maar een 14 eurocent verwijderd van de laagste koers die ooit voor het aandeel op de koerslijsten had gestaan, en die op 17 september was genoteerd.

Gisteren kwam UPC met de kwartaalcijfers. De resultaten bleken zelfs nog slechter te zijn dan waarop analisten in hun toch al sombere rapporten hadden gerekend. Een nettoverlies van 711 miljoen was aanzienlijk meer dan de 500 miljoen waarop de rekenaars bij hun prognoses waren uitgekomen. Over dezelfde periode van vorig jaar was dat nog 'slechts' 640 miljoen en in het tweede kwartaal van dit jaar 563 miljoen.

Dat er intussen een negatief eigen vermogen van 740 miljoen is ontstaan, was eigenlijk geen groot nieuws meer. Daar had iedereen al rekening mee gehouden. Het besluit van de beurs om UPC naar het zogeheten strafbankje te verwijzen was dan ook verwacht. Beleggers kunnen overigens gewoon blijven handelen in het aandeel; plaatsing op het strafbankje moet meer gezien worden als een waarschuwing aan hun adres 'dat er iets aan de hand is met de onderneming'. Ook niet als het aandeel over drie maanden uit de AEX-index zou worden gehaald. De UPC-top zelf haastte zich gisteren om te zeggen dat het negatieve vermogen geen probleem is. Het is een gevolg van de forse investeringen en afwaarderingen die in de telecomindustrie gebruikelijk zijn, zo meent men.

De stemming bij de overige kabel- en telecomaandelen was verdeeld. Zo steeg KPNQwest 0,29 tot 7,49. KPN kon aanvankelijk oplopen tot 5,73, maar sloot op 5,41, per saldo 3 eurocent verlies. Internetprovider Wanadoo zou belangstelling hebben voor de telefoongidsen van het concern. KPN ontkende echter dat daarover met de onderneming, een 73% dochter van France Telecom, wordt onderhandeld. Kabelbedrijf moest 9 eurocent terug naar 1,25.

Philips steeg met 0,72 naar 29,95. Tot ongenoegen van de vakbonden liet Philips-directeur R. de Lange gisteren weten dat het loonbod voor de Nederlandse cao "dichtbij de nullijn" zal liggen.

In de luchtvaarthoek steeg KLM 0,41 tot 11,20. De schrik na het verongelukken van de Airbus van American Airlines boven New York is duidelijk omgeslagen in opluchting, nu er steeds meer aanwijzingen zijn dat er geen sprake is geweest van een aanslag. Nieuws kwam er van Martinair. KLM is met Nedlloyd eigenaar van dit bedrijf. Beide ondernemingen hebben directeur Aart van Bochove gevraagd om voortijdig op te stappen. KLM wilde Martinair geheel overnemen en hij zou de integratie van zijn onderneming in KLM moeten begeleiden. Dat alles duurt echter veel langer dan verwacht na protesten van de autoriteiten in Brussel. Maar de kans dat er binnenkort vanuit Brussel toch het groene licht komt lijkt weer wat groter door de huidige crisis in de luchtvaart.

Volgens een woordvoerder van Martinair is intussen afgezien om Martinair in de KLM-groep te integreren. In KLM-kringen wordt echter het tegendeel beweerd. Als vanuit Brussel toestemming komt voor de KLM-zeggenschap zullen met name de vrachtoperaties van Martinair worden samengevoegd met die van de KLM, voorspelt men.

ICT-dienstverlener Ordina kwam dinsdag na afloop van de beurshandel met een winstwaarschuwing. De nettowinst zou dit jaar met 15% kunnen dalen. Eerder ging de directie nog uit van een winstgroei die zou liggen tussen de 9 en 13%. De omzet zou dit jaar nog wel met tenminste 20% kunnen stijgen, zo meldde men. Dat leidde aanvankelijk tot een koersdaling tot 10,15, later volgde een herstel tot 11,35, per saldo een winst van 0,09.

Nog meer leed uit de ict-hoek kwam van LCI. Dit bedrijf kwam met de aanvraag voor surseance van betaling. Daartoe was men gedwongen na fraude bij een Oostenrijkse dochteronderneming. Na de handelsonderbreking van dinsdag opende het aandeel gisteren bijna 70% lager op 0,18. Gesloten werd op 0,23, dat was een winst van 0,04.

Cap Gemini Ernst & Young meldde over het derde kwartaal een omzetdaling van 1,8% tot net onder de 2 miljoen. Aan een uitspraak over de vooruitzichten waagt men zich echter nog niet. Die komt pas half december. Het aandeel sloot niettemin 5,20 hoger op 71,25.

Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 15 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.