Men kan slechts gissen naar de geestelijke littekens die de baby heeft opgelopen, toen de zes mannen - onder wie haar overgrootvader - De Zuid-Afrikaanse samenleving is ziek en heeft een moreel dieptepunt bereikt. Dit zei vice-president Jacob Zuma naar aanleiding van de verkrachting in Louisvale in de Kaap van een negen maanden jonge baby door zes mannen van 24 tot 66 jaar oud. Het meisje dat in de media de naam Tshepang (Heb hoop) heeft gekregen, is volgens de artsen aan de beterende hand, maar zal levenslang littekens houden van de ernstige verwondingen die haar zijn toegebracht.

|
Frans Mostert en Jan Mienies komen uit een rechtbank. (Foto: AP)
|
in een door alcohol en drugs vergiftigde stemming besloten zich aan de baby te vergrijpen. Het kind is uit voorzorg ingespoten met aids-remmende middelen.
Baby Tshepangs 16-jarige moeder had haar dochter bij haar eigen moeder achtergelaten om in een kroeg te gaan drinken. Toen de grootmoeder even weg was, kwamen de zes verkrachters binnen.
In 1994 werden in Zuid-Afrika 'slechts' 9000 gevallen van kindermishandeling, waaronder verkrachting, bij de politie aangemeld. Ter illustratie van de morele degeneratie sindsdien: tussen januari 2000 en juli 2001 werden 31.780 gevallen gerapporteerd, waaronder 16.000 verkrachtingen van kinderen van zeven jaar en jonger. Daarmee staat Zuid-Afrika aan de top in de wereld.
In de eerste zes maanden van dit jaar hebben Zuid-Afrikaanse rechtbanken bijna 1100 verkrachtingszaken behandeld. Hierbij werden zware gevangenisstraffen uitgesproken, waarbij 53 daders levenslang kregen.
Louisvale is een arm dorp van 3000 gezinnen van 'kleurlingen'. De werkloosheid is er groot, goedkope drugs en drank zijn volop verkrijgbaar. Naar schatting is een op de 9 inwoners hiv-positief. Dit komt overeen met nationale cijfers, hoewel die volgens sommigen te laag liggen. Zo'n 25 procent van de volwassenen tussen 17 en 55 jaar zou besmet zijn met het hiv-virus. Sociologen zeggen dat de oorzaak van de toenemende ellende moet worden gezocht bij volksziekte nummer één: aids.
Onder Zuid-Afrika's lijders aan aids en geslachtsziekten bestaat de mythe dat je kan genezen als je met een maagd naar bed gaat. Daarom worden steeds meer kinderen verkracht én besmet.
Organisaties die zich inzetten voor de bescherming van kinderen zeggen dat het aids-beleid van de regering, of liever: het ontbreken daarvan, in grote mate verantwoordelijk is voor het hardnekkige voortbestaan van de mythe. Met name president Thabo Mbeki's overtuiging dat aids niet door een virus maar door armoede wordt veroorzaakt, heeft een funeste uitwerking op de strijd tegen de verspreiding van aids.